Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Krishna – älskad och avgudad

0

Krishna – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer. 

Krishna – en av de mest älskade och avgudade gudarna

Krishna är en av de mest älskade och avgudade gudarna inom hinduismen. Han är bland annat en centralfigur i det fornindiska mytologiska epos som går under namnet mahabharata. Han anses vara en uppenbarelseform av guden Vishnu och är själv en av de mest populära gudarna inom hinduismen. Miljontals människor runt om i världen avgudar honom.

Krishna föddes i en stad i Norra indien

Kristna föddes i staden Mathura i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien. Hans föräldrar hette Devaki och Vasudeva, och han hade även en bror vid namn Kamsa. Kamsa hade fått höra genom en profetia att han skulle komma att mördas av Devakis åttonde son. Kamsa fängslade därför Devaki och Vasudeva och mördade alla deras sex första barn. När Krishna sedan föddes lyckades Vasudeva smuggla ut honom ur fängelset och överlämna honom till hans fosterföräldrar, Yashoda och Nanda. Fosterföräldrarna borde i byn Vrindavan.

Som barn var Krishna känd för sin busighet och han älskade praktiska skämt. Han var även känd för att ha en förkärlek till smör, och han stal ofta smör från sina grannars bostäder. Han var även en duktig musiker och dansare och brukade ofta spela sin flöjt medan han var ute på fälten och vallade kor.

Han var en ledare och krigare

Som ung man blev Krishna en rådgivare åt Pandavas, guden Pandus fem söner. Dessa var hjältarna i mahabharata, och han spelade en nyckelroll det stora kriget mellan Pandavas och deras svurna fiender, Kauravas. Krishna hade bland annat till uppgift att ge Arjuna, en man i Pandavafamiljen, på slagfältet. De läror som han lärde ut till Arjuna anses idag vara några av de allra viktigaste texterna inom hinduismen. En av dessa texter är den som kallas “den höges sång” (bhagavad gita).

Krishna har även gjort sig känd för sina många heroiska hjältedåd. Ett exempel på en sådan är när han besegrade ormkungen Kaliya och lyfte upp berget Govardhan för att rädda människorna i byn Vrindavan undan en översvämning. Han avbildas ofta med en påfågelfjäder i håret, spelandes på sin flöjt och omgiven av kor samt kvinnliga herdar. Ibland avbildas han med en blå hy samt bärandes på en diskus, en snäcka och en spira.

Många hinduer avgudar Krishna som en ultimata verkligheten samt förkroppsligandet av kärlek och medlidande. Hans läror betonar vikten av att vara hängiven Gud samt att sträva efter att tillskansa sig andlig kunskap. Lärorna går ut på att man bör göra sina plikter utan att bekymra sig för resultaten av dessa samt att sann verklighet endast kan finnas genom självförverkligande.

Janmastami är en högtid då hans uppenbarelsedag firas

Krishna firas på många olika sätt i såväl Indien som i andra delar av världen. Den mest kända av de olika firanden som äger rum till hans ära är Janmastami. Detta är hans uppenbarelsedag, det vill säga den dag då han uppenbarade sig på vår jord. För att minnas denna dag, som ägde rum för cirka 5 000 år sedan, fastar människor samt ber och sjunger. Dessutom används skådespel och andra konstformer för att minnas hans liv och övermänskliga gärningar.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke