Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kung Arthur – medeltida mytologi

0

Kung Arthur är en medeltida, mytologisk karaktär som ska ha varit kung i kungadömet Kamelot och styrt över Riddarna av Runda Bordet. Arthur förekommer inom populärkulturen inom en rad olika filmer och böcker, och det är förmodligen få nu levande personer som inte är det minsta bekanta med legenden om honom.

Kung Arthur kallas ibland bara för Arthur. Mer sällan går han även under namnet Arthur Pendragon. Kärt barn har som bekant många namn, och ibland går han även under det romerska namnet Artorius.

Denna legendariska brittiske kung har dykt upp i flera olika medeltida berättelser som ledaren för Riddarna av Runda Bordet. Man tror att legenden härstammar från antingen Wales eller de nordliga delar av Britannien som beboddes av kelter.

Kung Arthur blir en hjälte

Under 500-talet skrev barden Aneirin en samling dikter kallade Y Gododdin. I dessa beskrevs en hjälte vid namn Arthur. Verket spreds ursprungligen muntligen, vilket gör det svårt att fastslå huruvida Arthur faktiskt var en del i den ursprungliga berättelsen eller ej. Samtidigt nämner även en annan poet från denna tidsålder, Taliesin, en tapper Arthur i sitt verk.

Under 700-talet skriver den walesiske historieskrivaren Nennius Historia Brittonum, ett verk som blir en text som får stor betydelse för legenden om Arthur. I texten listar Nennius ett dussintal slag som krigaren Arthur ska ha utkämpat, trots att det vore logistiskt omöjligt för honom att i praktiken göra detta. Hur som helst, i Nennius verk framställs Arthur förstås som en modig person.

Arthurs tapperhet utvecklas senare i skrifter från Geoffrey av Monmouth från 1100-talet, där Geoffrey berättar om den mystiske karaktären Merlin. Geoffrey för även samman Merlins liv mer Arthurs, samt ger kungen en födelseberättelse och präglar den generella inriktningen på legenden om kung Arthur.

På grund av blandningen av kulturer i Europa, samt författarnas fantasier och de politiska influenserna, utvecklas legenden om kung Arthur till en väldigt komplex berättelse. Fokus i berättelsen ligger dock på det ädla kungadömet Kamelot, Riddarna av Runda Bordet och drottningen Guinevere. Denna drottning har en affär med riddaren Lancelot. Andra delar av berättelsen inkluderar kungens bråk med sin son (eller brorson) Mordred och riddarnas jakt på den heliga Graal.

Kung Arthur i den moderna litteraturen

Thomas Malory var den första författare att ta fram en prosa på engelska som berättade om Arthurs död, i ett verk som publicerades år 1485. Flera århundraden senare, under andra hälften av 1700-talet, publicerade Alfred Tennyson sin berättelse om Kamelot. Tennyson hade i sitt verk omarbetat legenden om Arthur för att bättre överensstämma med den tidsanda som han levde i, vilket av naturliga skäl även har skett vid senare tillfällen.

Under årens lopp har sedan legenden om kung Arthur fortsatt att tolkas av flertalet författare, däribland av barnboksförfattare och serietecknare. I Marion Zimmer Bradleys Avalons dimmorfrån 1982 fick legenden ett nytt perspektiv, ett kvinnligt sådant.

Även Arthurs beryktade svärd, Excalibur, har florerat flitigt i populärkulturen. Detta bland annat i Walt Disneys tecknade film Svärdet i stenenfrån 1963. Inte sällan sammanförs också Merlins och Arthurs öden, likt i denna film.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke