Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kvanne – en växt med många gynnsamma egenskaper

0

Kvanne – en växt med många gynnsamma egenskaper

Kvanne (Angelica Archangelica) är en känd medicinalväxt med en anrik historia. Växten har använts inom den traditionella läkekonsten på flera olika håll i Europa. Framför allt är växten känd för sin distinkta arom och sitt sätt att växa sig tornande hög. Den är också en kraftfull symbol för naturens anmärkningsvärda förmåga att läka oss människor.

Kvanne har fått sitt latinska namn från en spännande legend

Kvanne är en ört som härstammar från de norra delarna av Europa samt vissa delar av Asien. Den tillhör familjen Apiaceae, vilken bland annat även innefattar välkända växter såsom persilja, morötter och selleri. Växten kan bli upp till två meter hög och den har robusta ihåliga stjälkar samt stora, ljusgröna blad. Den blommar från juli till augusti och har små, vitgröna blommor som växer i stora, runda grupper.

Växten har fått sitt latinska namn från en gammal legend. Enligt legenden ska ärkeängeln Michael ha avslöjat dess medicinska egenskaper för en munk i en dröm i samband med en pestepidemi. Därav har den fått namnet “Archangelica”.

Alla delar av växten kan användas för medicinska syften

Alla delar av kvanne har genom historien använts för olika läkande behandlingar. Så är fallet med såväl rötterna som stjälkarna, bladen och fröna. Du kan själv välja att använda denna medicinalväxt på följande sätt:

  • Rötterna: Växtens rötter är en av de mest potenta delarna av en kvanne. Rötterna är nämligen rika på eteriska oljor. Traditionellt har de använts för att skapa botemedel mot olika luftvägssjukdomar såsom bronkit, hosta och astma. De är även kända för att kunna främja matsmältningen samt lindra magbesvär. Ovanpå detta kan de även stimulera aptiten samt lindra symtom på dyspepsi.
  • Stjälkar och blad: Växtens stjälkar och blad innehåller inte en lika hög koncentration av de medicinska egenskaperna som rötterna. Men dessa delar av en kvanne används ofta inom folkmedicinen. De är kända för sina slemlösande egenskaper och har ofta använts för att skapa grötomslag. Dessa kan bland annat främja läkningen av mindre sår på huden eller hudirritationer.
  • Fröna: Kvanne har frön som, likt rötterna, är rikta på eteriska oljor. Fröna har traditionellt används för att lindra flatulens och obehag i mag-tarmkanalen.

Var försiktig vid användning av växten

Om du funderar på att använda kvanne som en medicinalväxt bör du göra detta med försiktighet. Generellt sett anses växten vara säker för kortvarig användning. Den kan dock interagera med vissa mediciner och rekommenderas inte för gravida eller ammande kvinnor. Växten kan också orsaka ljuskänslighet, vilken leder till hudirritation när huden utsätts för solljus.

Det finns vetenskapligt stöd för kvanne som medicinalväxt

Den moderna vetenskapliga forskningen på kvanne som medicinalväxt har gett stöd åt många av dess traditionella användningsområden. Växten är rik på en mängd olika bioaktiva föreningar, inklusive flavonoider, terpener, kumariner och polyacetylener. Dessa har olika gynnsamma egenskaper såsom att de är antioxiderande, antiinflammatoriska, antimiropiella och svampdödande.

En av de mest studerade delarna av växten är den eteriska oljan från rötterna. Denna olja har visat sig ha en stark antimikrobiell effekt på flertalet olika bakterier och svampar. Därmed finns det alltså ett vetenskapligt stöd för den traditionella användningen av kvanne som medicinalväxt för behandling av infektioner.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke