Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Lady of the Lake

0

Lady of the Lake, på svenska kallad Damen i sjön och även känd som Viviane, är en mytisk karaktär som är vanligt förekommande i berättelserna om Kung Artur. Enligt den arturiska legenden ska hon ha bott i ett slott beläget under en sjö som omgav den mystiska ön Avalon. Hon ska ha uppfostrat Lancelot och givit Artur denne hans magiska svärd Excalibur. När Arturs död var nära förestående räddade Damen i Sjön honom genom att föra honom till Avalon.

Merlin, Arturs trollkarl, blev förälskad i Damen i sjön. Hans kärlek besvarades dock inte. Lady of the Lake övertalade dock Merlin att lära henne några av hans maginummer. De två kom att resa tillsammans och Damen i sjön använde de magiska formler som hon lärt sig av Merlin för att fängsla honom i ett torn. Tornet i fråga hade osynliga väggar – i vissa versioner av berättelsen ska hon dock ha fångat trollkarlen och förvarat denne inuti en grotta eller ett träd.

Lady of the Lake har även en koppling till Sir Pellias, en av riddarna av Runda bordet. När Pellias avvisats av den kvinna han älskade ska Damen i sjön ha tagit hand om honom. De bägge blev senare förälskade och gifte sig.

Likheter mellan Lady of the Lake och Thetis

Som mytisk karaktär finns det vissa likheter mellan Lady of the Lake och havsnymfen Thetis från den grekiska mytologin. Likt Damen i sjön är nämligen Thetis en havslevande varelse som uppfostrar sin tids främsta krigare, i detta fallet Akilles. Akilles far Peleus tar i denna mytologiska berättelse rollen som Sir Pellias, d.v.s. som hennes älskare.

Likt Lady of the Lake använder sig Thetis av magi för att göra sin son osårbar och ger honom även en sköld och rustning smidda av den grekiska guden Hefaistos. Detta påminner i stora drag om skildringen av hur den arturiska karaktären Damen i sjön förser Lancelot med en ring som ska skydda honom från magi och hjälpa honom att förse Kung Arthur med svärdet Excalibur.

Denna grekiska variant av berättelsen kan ha färgat eller till och med givit upphov till berättelsen om Lady of the Lake. Det numera välkända eposet Iliaden, där karaktären Thetis förekommer, var nämligen populär bland såväl de romare som invaderade Britannien som de lärda män som under medeltiden skrev om den keltiska mytologin och dess berättelser.

Damen i sjöns roll som vattenlevande varelse gör även att man kan dra vissa paralleller till den fiktiva hjältinnan Melusina, om vilken en fransk författare skrev en saga år 1387.

Möjliga platser för Lady of the Lake’s sjö

Flera platser, framför allt runtom i Storbritannien, har förknippats med Damen i sjön. Dessa inkluderar The Loe och Dozmary Pool i Cornwall, Llyn Ogwen och Llyn Llydaw i Snowdonia, Loch Arthur i Skottland samt River Brue’s Pomparles Bridge i Somerset. Även den franska Paimpont-skogen har nämnts som en möjlig boplats för Lady of the Lake, eller Arthurien Brocéliande som hon där är känd som. Exakt vilken plats det ska röra sig om är dock ännu okänt.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke