Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Linfröolja för bra hälsa

0

Linfrön är kända för att ha flera fördelar för vår hälsa, såsom att förse oss med en rejäl portion protein och fiber, minska aptiten och främja viktnedgång. Tack vare dess näringsprofil, är det inte undra på att även linfröolja är fullproppad hälsofrämjande egenskaper.

Linfröolja tillverkas av malda linfrön som har pressats för att släppa ifrån sig deras naturliga olja. Denna välgörande olja har flera användningsområden, och kan bland annat användas till matlagning och hudvård. Här utforskar vi några av de främsta fördelarna med linfröolja och berättar om några enkla sätt på vilka du kan använda den.

Så använder du linfröolja

En av de främsta egenskaperna med linfröolja är dess mångsidighet. Till att börja med, kan den enkelt ersätta andra slags oljor i såser, dipp och dressingar. Du kan även tillsätta en portion (15 ml eller en matsked) i smoothies för att enkelt addera lite linfröolja i din kost. Värt att notera är att linfröolja inte ska tillagas, då skadliga ämnen kan bildas när den utsätts för hög temperatur.

Utöver att använda den i matlagning, kan du även applicera den på huden för att förbättra din hys hälsa och fuktighet. Vissa använder dessutom linfröolja som en hårmask för att främja hårets tillväxt och lyster.

Linfröolja är rik på omega-3-fettsyror

Likt linfrön är linfröolja fullproppad med hälsosamma omega-3-fettsyror. Faktum är att en matsked (15 ml) linfröolja innehåller så mycket som 7,2 mg omega-3-fettsyror. Mer specifikt innehåller oljan alfa-linolensyra (ALA), vilket är en omega-3-fettsyra som endast i mindre mängder omvandlas till aktiva former av omega-3, såsom DHA och EPA. Om du inte får tillräckligt med DHA och EPA i din kost, är det rekommenderat att du intar åtminstone 1,6 mg ALA per dag som man och 1,1 mg som kvinna.

Omega-3-fettsyror är nödvändiga för vår hälsa och har kopplats samman med fördelar såsom förbättrad hjärthälsa, minskad inflammation samt skydd för hjärnan mot åldrande. Om du inte tar fiskolja eller äter en till två portioner fet fisk i veckan, kan linfröolja vara en bra lösning för att säkerställa att du får i dig de omega-3-fettsyror du behöver.

Oljan kan främja hjärthälsa

Flera studier har visat att linfröolja kan främja hjärthälsa. I en studie med 59 deltagare undersöktes effekten av linfröolja i jämförelse med safflorolja, vilket är en olja som är rik på omega-6-fettsyror. I studien fann man att en matsked (15 ml) linfröolja under 12 veckors tid gav signifikant lägre blodtrycksnivåer än om man istället tog safflorolja som ett tillskott.

Högt blodtryck kan vara skadligt för hjärtat, eftersom det tvingar detta att jobba hårdare och därmed utsätter det för större påfrestning. Linfröolja kan även öka elasticiteten i artärerna. Såväl åldrande som högt blodtryck kan leda till att denna elasticitet minskar.

Dessa fördelar kan tillskrivas den höga koncentrationen av omega-3-fettsyror som finns i linfröolja. Att ta denna olja som ett tillskott har visat sig kunna signifikant öka mängden omega-3-fettsyror i blodet. Även flera andra studier har visat att dessa fettsyror förbättrar hjärthälsan, genom att bland annat minska inflammation och sänka blodtrycket.

Genom att bara ta en eller två portioner linfröolja om dagen kan du på flera sätt förbättra din övergripande hälsa.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke