Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Lucia – ett helgon som förknippas med martyrskap och ljus

0

Helgon – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportale, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer. Lucia

Lucia – ett helgon som förknippas med martyrskap och ljus

Sankta Lucia är ett helgon som föddes år 283 och dog 304 i hamnstaden Syrakusa på Siciliens östra kust. Hon var en martyr som var en av de allra första kristna helgonen att bli populära och få ett brett följe före 500-talet e.Kr. Hon är staden Syrakusas alldeles egna skyddshelgon och hennes namn förknippas på olika sätt med ljus. Därför ses hon även som ett synens skyddshelgon, och medeltida konstnärer avbildade henne ofta bärandes på en tallrik med sina ögon.

Vem var helgonet Lucia egentligen?

Man tror att Lucia kom från en välbärgad siciliansk familj. Hon avfärdade dock såväl äktenskap som diverse världsliga ting. Istället avgav hon ett löfte om att för evigt förbli en oskuld. En man som uppvaktade henne blev förargad av detta och angav henne för de lokala myndigheterna.

Domen blev att Lucia skickades till en bordell där hon skulle tvingas in i prostitution. Men enligt legenden gick denna order inte att utföra – hon blev nämligen orubblig och omöjlig att flytta. Därför dömdes hon istället till att brännas ihjäl men det visade sig att eldsflammorna inte bet på henne. Till slut höggs hon istället i nacken med ett svärd varpå hon dog.

I själva verket tros dock Lucia ha varit ett offer av den förföljelse av kristna som ägde rum mot slutet av den romerska kejsaren Diocletianus styre. Det finns gaml romerska texter där man har hittat referenser till henne. Som ett bevis på Sankta Lucias storhet och tidiga berömmelse finns det även två kyrkor i Storbritannien där hon avbildades före 700-talet. Detta under en tid då den brittiska befolkningen i huvudsak var hedningar snarare än kristna.

Luciadagen är ett sätt att visa vördnad för helgonets tapperhet

En stor del av Lucias historia och berättelsen om henne har tyvärr gått förlorad under årens lopp. En sak är dock säker: hon var modig ända in i slutet och detta mod ville den katolska kyrkan uppmärksamma. Eftersom många ville kasta ett ljus på hennes tapperhet började legender dyka upp på olika håll.

Den berättelse som bäst har stått emot tidens tand är den som berättar om en ung kristen kvinna som svurit sitt liv på att tjäna Jesus. Hennes mor försökte arrangera ett äktenskap mellan henne och en hedning, och Lucia visste att hennes mor inte skulle låta sig avskräckas av sin unga dotters löfte. Det ena ledde till det andra och i slutändan fick alltså Lucia betala för sin tro med sitt liv. Detta gjorde dock att hon blev en martyr och sedermera ett helgon.

Firandet av helgonet Lucia sker den 13 december varje år. Detta görs genom ett varierat utbud av ceremonier på olika platser. Här hemma i Sverige firas luciadagen som ett sätt att indikera påbörjandet av årets julfirande. Detta görs bland annat med lussebullar och det traditionsenliga luciatåget. Traditionellt sett ska den äldsta dottern i familjen på denna dag iklä sig en vit luciaklänning och bära en grön krona på huvudet vilken pryds av ljus. Syftet med detta firande är att lysa upp den mörkaste tiden på året med ljus och hopp.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke