Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Mabon – Häxsabbat / högtid

2

Mabon är en högtid som inträffar den 21 september eller däromkring om man bor på det norra halvklotet (eller runt den 21 mars om man bor på södra halvklotet). Högtiden markerar tidpunkten för höstdagjämningen och är den tid då skördetiden börjar avta. Fälten är i princip helt tomma eftersom de har skördats och förberetts för den kommande vintern.

Det är också i denna högtid som man ska finna balans och säga farväl till sommaren. Vid firandet av högtiden firar man också de framgångar och/eller prestationer som man gjort under året och som har haft en bra inverkan på ens liv. Det passar också bra att under denna högtid fundera på vad man själv behöver mer balans i inom olika områden i sitt liv. Man bör fundera över att ge och ta vilket är en viktig del i livet. Man kan också reflektera över sina egna handlingar och ta ansvar för dem.

Historien bakom Mabon

Mabon är faktiskt från början en keltisk högtid. Ordet mabon kommer också från den keltiska mytologin och symboliserar en gestalt som betyder den stora sonen eller den store sonen av en stor moder. Mabon var son till Modron som relateras till den keltiska gudinnan Dea Matrona som var gudinna över floren Maren i nuvarande västra Europa. Mabon relateras också till en gud inom den keltiska religionen vid namn Maponos som likställdes med den grekiske guden Apollon.

Maten är viktig

För många hedningar och nyhedniska rörelser, såsom wicca, är detta den tid på året då man ska vara tacksam för det man har. Detta gäller oavsett om det rör sig om ett överflöd av grödor eller andra välsignelser. Det är också en tid då man förutom att vara tacksam gärna delar med sig av sitt överflöd till de som är mindre lyckligt lottade.

Just maten har en betydande roll i denna högtid. Man hyllar de skördar som Gudinnan och Moder jord har gett till människorna och därför ska man njuta av maten med sin familj och vänner. Det passar också utmärkt att be en bön inför måltiden för att hylla maten som man äter under Mabon.

Viktiga symboler

Det finns två viktiga symboler i denna högtid: rådjuret och äpplet. Rådjuret är en stor symbol inom vissa hedniska och wiccanska religioner. Under denna period börjar jakten på djuren och många djur dödas och skörden samlas. Rådjuret symboliserar många aspekter av Gud där bland annat hornen förknippas med Gud.

Äpplet står för långt liv, kunskap och vishet för kelter och wiccaner. Man äter äpple vid Mabon för att ge oss förberedelse för kyla och vinter. Det påminner oss om att ta tillvara på nagin i jorden innan det blir för kallt. Äpple används inte bara som dryck och mat utan även till magi och spådomar under Mabon.

Andra aktiviteter som man kan göra under högtiden är att till exempel åkalla de olika elementen och hedra dem på olika sätt. Man kan till exempel hedra luften för hjälpen med all den kunskap som du har erhållit under året.

Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

 1. Roland Ängsteg den

  Moder jord är god på alla sätt och vis ,
  Hon delar med sej av allt hon har .
  Det tråkiga är att vi människor miss brukar hennes givmildhet .
  Det är dags att vi respekterar och vördar
  Henne för hon är vårat liv och våra barns
  Det är en fantastisk upp levelse att få vara med ett år i naturen, alla skiftningar
  Från vinter vilan till sommarens prakt och skönhet .
  Njut av livet kram Rolle

  • Vivi den

   Visst är det så. Ha en fin dag! Kram vivi

Lämna en tanke