Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Magiska Egyptiska gudinnor

0

Egyptiska gudinnor

I det gamla Egypten tillbads gudar och gudinnor för alla möjliga tillfällen i livet. De olika gudarna och gudinnorna var närvarande i människors liv året runt. De tillbads därför inte bara i ståtliga tempel utan även i hemmen. Människorna sökte beskydd från gudarna som avbildades antingen som djur eller med huvuden i form av ett djur. Den dåvarande världsbilden var också sammanlänkad med naturen som, tillsammans med djur, också fick gudomliga egenskaper.

Modergudinnan Isis

Isis dyrkades av egyptierna som en beskyddande modergudinna. Hon var gift med Osiris som var dödsrikets gud och känd som hans sörjande maka. Isis avbildades oftast med deras son Horus i sitt knä. Hon sågs även som härskarens gudomliga moder eftersom faraonerna ansågs vara en levande inkarnation av guden Horus.

Isis var främst populär bland kvinnor som vände sig till henne för böner gällande barn och sjukdomar. Hon hjälpte människor som var i nöd genom magi och lurendrejeri. Hon sägs också ha kunnat ändra sin skepnad. Av alla tempel där Isis tillbads är det templet i den romerska staden Pompeji som är bäst bevarad.

Himmelsgudinnan Hathor

Hathor var dotter men också hustru till den högste guden Ra och mor till Horus. Hon sägs vara en himmels-, kärleks- och modersgudinna men också skyddsgudinna för drottningarna. Hon vakade över kvinnliga sysslor och förknippades med bland annat festliga aktiviteter såsom musik och dans. Hathor avbildades som kvinna, ko eller en kvinna med kohuvud.

Kattgudinnan Bastet

Först sågs Bastet, ibland också kallad för Bast, vara en lejon-, skydds- och krigsgudinna men detta ändrades under tiden mer till glädje och kärlek istället. I sin ursprungliga form sågs hon även vara den högste guden Ras beskyddare och avbildades då som Ras öga. Officiellt var Bastet dotter till Ra.

Hon blev sedermera också dansens, nöjenas och sexualitetens gudinna. Hon beskrevs som den parfymerade beskyddare och ansågs kunna utgöra skydd mot onda andar och sjukdomar. Hon avbildades dock under hela tiden som en katt eller en kvinna med huvud i form av en katt. Katter var under denna period heliga i Egypten. I staden Bubastis och Memfis fanns ett tempel för Bastet där arkeologer också har funnit tusentals mumifierade katter.

Krigsgudinnan Sekhmet

Namnet Sekhmet betyder den mäktiga och var krigets och förstörelsens gudinna. Hon var dotter till sol- och huvudguden Ra, hustru till skapar- och allguden Ptah samt mor till guden Nefertum. Hon var en av de tre i treenigheten i Memfis tillsammans med sin son och make. Hon avbildades som en kvinna med lejonhuvud och en solskiva på sitt huvud.

Sekhmet representerar de destruktiva krafterna hos solen. En av hennes uppgifter var att bestraffa människorna tillsammans med gudinnan Hathor. De båda kallades för Ras öga. Sekhmet hade enligt legenden blivit utsänd av sin far för att straffa människorna eftersom de hade gjort uppror mot honom och gudarna. Hon höll dock på att utrota hela mänskligheten i sin törst efter blod. För att undvika detta fick gudarna henne att dricka öl vilket fick henne att somna. Sekhmet blev då så arg att hon lämnade Egypten. Solen försvagades innan vishetens gud Thoth fick henne

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke