Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Mat som förbättrar kollagenet i huden

1

Även om kroppen hela tiden skapar nytt kollagen för att reparera det som har blivit skadat, börjar kollagenproduktionen av naturliga skäl att avta vid ungefär 35 års ålder. Kvaliteten på kollagenet är därmed inte lika bra som tidigare när du blir äldre. Som tur är kan du förutom salvor och andra behandlingar konsumera vissa livsmedel för att främja produktionen av kollagen. Här belyser vi livsmedel som är kända för att återställa, återskapa och reparera skadat kollagen.

Fisk

Fisk stärker cellerna. Tonfisk och lax är två exempel på fisk som är fullproppade med omega-3-fettsyror. Hudcellerna omges av ett fettmembran som skyddar dem. När dessa celler är friska, kan de även främja hudens struktur.

Röda grönsaker

Röda grönsaker såsom tomater, chilipeppar och rödbetor innehåller en antioxidant som heter lykopen. Detta ämne ger ett naturligt skydd mot solens UV-strålar, samtidigt som det skyddar huden från skada och ökar nivåerna av kollagen.

Mörkgröna grönsaker

Om du vill öka produktionen av kollagen bör du äta mörkgröna grönsaker. Dessa innehåller nämligen rikliga mängder C-vitamin och kan öka kollagenproduktionen. Ett exempel på en sådan grönsak är spenat. C-vitamin har antioxidantiska egenskaper som stabiliserar de enzymer som bryter ner kollagen. Vitaminet skyddar även mot de fria radikaler som försvagar kollagenet.

Orangea grönsaker

Orangea grönsaker såsom morötter och potatis är rika på A-vitamin. Detta vitamin återskapar och regenererar skadat kollagen.

Bär

För att förhindra att ditt kollagen skadas bör du äta bär. Björnbär och hallon är två exempel på bär som kan motverka fria radikaler samtidigt som de ökar nivåerna av kollagen i huden.

Soja

Soja motverkar åldrande. Oavsett om du får i dig soja via sojamjölk, ost eller tofu, innehåller det genistein, vilket främjar kollagenproduktionen och hjälper till att blockerar enzymer som kan skada huden.

Vitt te

Vitt te stödjer hudens struktur. Enligt forskning utförd vid universitetet i Kingston kan vitt te skydda kollagen och andra strukturella proteiner i huden. Man tror att det kan förhindra de enzymer som bryter ner kollagen och orsakar rynkor.

Citrusfrukter

Studier har visat att citrusfrukter såsom citron, limefrukt, apelsiner och grapefrukt, som innehåller rikliga mängder C-vitamin, har förmågan att hjälpa aminosyrorna lysin och prolin att omvandlas till kollagen. Antioxidanten C-vitamin är dessutom viktig vad gäller att neutralisera fria radikaler, vilka attackerar och bryter ner hudens kollagen och elastin.

Äggvitor

Förutom att äggvitor ger dig en daglig dos protein, innehåller de rikligt med lysin och prolin samt kollagen. Genom att äta fler äggvitor kan du därför främja kroppens naturliga produktion av kollagen. Om du är vegetarian eller vegan och inte vill äta animaliska produkter såsom ägg och magert kött, kan du istället konsumera nötter (särskilt jordnötter), vilka även de förser din kropp med lysin.

Vitlök

En av de främsta källorna av svavel, vilket är nödvändigt för kroppens kollagenproduktion, är vitlök. Den innehåller dessutom taurin och liposyra, vilka hjälper till att återskapa de kollagenfibrer som har skadats.

Ostron

Ostron är en favorit hos många och innehåller rikligt med zink, vilket är ett viktigt ämne för produktionen av kollagen. Ostron innehåller även massor av vitaminer och mineraler såsom järn och vitamin B12. Detta är därför ett livsmedel med ett lågt kalorivärde och en hel rad olika hälsofördelar.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Mona Utas den

    Tänker på min bror som finns hos mig trots att han lämnat jordelivet för 4 år sedan.

Lämna en tanke