Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Merlin – Mytologi

0

Trollkarlen Merlin är huvudrollsinnehavare i häpnadsväckande berättelser. Merlin ska ha varit kung Arthurs mest inflytelserika rådgivare och en trollkarl i skråets allra renaste form. Den äldsta skrift där hans persona dyker upp är Historia Regum Britanniae från omkring år 1136 e.Kr. Skriften skrevs av en Geoffrey av MonMouth, en person som ofta anses vara upphovspersonen till mytologin kring Arthur och dennes hov. I texten framställs flera olika versioner av figuren Merlin, och inte alla dessa har att göra med Kamelots berömde konung. Flera av dessa är dessutom inkonsekventa, vilket gör Merlin till en än mer gåtfull karaktär.

En ödmjuk tjänare med övernaturliga krafter

Enligt legenden ska Merlin har varit son till en adelsdam och en demon. I vissa versioner av berättelsen framställs adelsdamen som dotter till Northumberlands kung. Kort efter Merlins födsel ska han ha döpts och rensats från sitt demoniska arv. Merlin är dock en paradoxal karaktär som förkroppsligar mötet mellan det goda och det onda, en ödmjuk och välsinnad tjänare som genom sin far ärvt övernaturliga krafter.

I vissa versioner av berättelsen om Merlin ska han ha byggt det underverk som vi idag kallar för Stonehenge. Stenarna ska han ha fört till platsen från Irland och med hjälp av dessa uppfört en begravningsplats för den store brittisk-romerske ledaren Aurelius Ambrosius. I de mest kända berättelserna om magikern har dock Merlin en nyckelroll i berättelsen om kung Arthur från Kamelot. Detta såväl vid befruktningen som vid kröningen av kungen.

Med hjälp av magi ska Merlin även ha hjälpt Arthurs far, Uther Pendragon, att maskera sig för att ta sig in i kungadömet Tintagel, nuvarande Cornwall. Väl där ska Uther ha gjort Igraine, hans fiendes fru, gravid. Genom denna graviditet föddes sedermera Arthur och blev med tiden en av de mest legendariska kungarna i Storbritanniens historia.

Vem låg egentligen bakom Merlins död?

I en senare dikt av den franske poeten Robert de Boron, en text som härstammar från 1200-talet, ska Merlin ha kunnat ändra skepnad. Ibland var han en skäggig gammal man, medan han ibland var en vacker ung man, en liten pojke eller till och med en hjort. Enligt denna dikt ska magikern även ha en stark koppling till berättelsen om den heliga Graal.

Flera av legenderna om Merlin har även att göra med legendariska kvinnor. Merlin var nämligen häxan Morgan Le Fays lärare och älskare. Hon var även kung Arthurs halvsyster och rådgivare. I andra versioner av berättelsen ska han istället ha funnit kärleken med Viviane, dotter till kungen av Northumberland. Viviane ska ha lärt Merlin erövringens makt. I slutändan ska hon dock ha tagit avstånd från honom och förhäxat honom, och i en version av berättelsen ser hon även till så att Merlin dör.

Andra källor menar att den som är ansvarig magikerns död istället är Vivian, även känd som Damen i sjön. Damen i sjön är för övrigt samma häxa som gav Arthur dennes berömde svärd, Excalibur.

Under århundradena har en karaktär skapats och återskapats som har kommit att bli historiens mest kända magiker.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke