Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Mesopotamiska gudinnor – Några av de viktigaste inom denna forntida, mystiska religion

1

Mesopotamiska gudinnor – från allmodern till vindens gudinna

Invånarna i Mesopotamien var väldigt religiösa och de olika civilisationerna hade samma gudar även om de hade olika namn för dessa. Det fanns också många olika mesopotamiska gudinnor och gudar. Det dessutom flera berättelser kopplade till flera av dessa varelser. Här berättar vi om några av de viktigaste gudinnorna inom denna forntida, mystiska religion!

Ninhursag – allmodern och bergsfrun

Ninhursag är den allra äldsta av alla mesopotamiska gudinnor. Hon anses därför vara en slags allmoder samt mor till såväl män som gudar. Hon ses som den varelse som ska ha skapat såväl dödliga som odödliga varelser. Hennes namn betyder “bergsfrun”, ett namn som kommer sig från att krigsguden Ninurta besegrade en demon och byggde ett berg av hans döda stenarmé. Ninurta tillägnade berget ifråga till sin mor, Ninhursag.

Ereshkigal – underjordens gudinna

Ereshkigal var underjordens gudinna inom den mesopotamiska religionen. Hennes motsvarighet inom grekisk religion är dödsrikets gud Hades. Ereshkigal var den enda kvinnan som stiftade lagar och dömde människor i de dödas rike. Hon styrde i underjorden tillsammans med sin make, guden Nergal.

Ishtar – kärleksgudinnan

Ishtar var kärlekens och fruktbarhetens gudinna. Hon kan med andra ord likställas med kärleksgudinnan Afrodite i den fornnordiska mytologin. Ishtar var en av de allra viktigaste av alla Mesopotamiska gudinnor. Detta ända från 3500-talet f.Kr. och fram tills dess att kristendomen började spridas i Mesopotamien under 100-talet e.Kr. till 500-talet e.Kr. Hon hade två symboler i form av en åttauddig stjärna och ett lejon.

Tiamat – saltvattnets gudinna

Tiamat är namnet på saltvattnets gudinna inom mesopotamisk mytologi. Denna gudinna hade ihop det med sötvattnets gud, Abzu, och paret fick yngre gudar tillsammans. De religiösa texterna beskriver dock Tiamat på två olika sätt: först beskrivs hon som en vördad gudinna och sedermera beskrivs hon istället som en monstruös varelse som förknippas med ett urtida kaos. Hon avbildas ofta som en drake eller havsorm.

Ninkasi – alkoholens gudinna

Ninkasi är den av alla mesopotamiska gudinnor som fick representera alkoholen. Hon föddes ur färskt, pärlande vatten och ska ha bryggt alkohol på daglig basis. Hon var också den gudinna som ansågs kunna tillfredsställa människors innersta önskningar. Eftersom denna gudinna var så förknippad med alkohol blev det kvinnornas ansvar att brygga öl.

Shala – vetets och medkänslans gudinna

Shala är en mesopotamisk gudinna som har fått ett berg på planeten Venus uppkallat efter sig (Shala Mons). I den forntida mytologi som vi här belyser gjorde man en tydlig koppling mellan vete och medkänsla. Detta då gudarna ansågs visa oss människor medkänsla genom att tillhandahålla en riklig skörd. Av denna anledning blev Shala vetets och medkänslans gudinna.

Ninlil – vindens gudinna

Ninlil är en gudinna som det råder lite osäkerheter kring vad gäller vilka hennes föräldrar är. Det skulle dock kunna ligga till så att hon är dotter till guden Anu och gudinnan Antum. Oavsett hur det är med detta var hon Enlils fru och han gjorde henne även gravid. Hon födde då månguden Sin (även känd som Nanna). Ninlil blev vindens gudinna och Enlil blev sedermera stormguden efter Ninlils död.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

1 kommentar

  1. Lagerlokal Stockholm den

    Intressant artikel

Lämna en tanke