Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Min väg som buddist och 10 anledningar till varför jag är Buddist.

0

Min väg som buddist och 10 anledningar till varför jag är Buddist.

2002 började jag gå i buddhistisk lära. Jag gick tillsammans med min syster Kristin en kurs för att lära oss mer om den buddhistiska grunden. Efter avslutad kurs så fortsatt vi att gå på möten för att utvecklas och meditara tillsammans med andra buddister. Det finns flera olika läror inom buddismen och vi gick i Nichiren Daishonins buddistiska lära som praktiseras av ca tolv miljoner.

Vi använde oss av Aktiv Buddistisk Meditation, man ”chantar” d.v.s man rabblar ett mantra,  i vårt fall Nam-myoho-renge-kyo som är den grundläggande verkligheten i allt liv. I denna typ av meditation så bjuder man in tankar tillskillnad mot den meditationen de flesta är vana vid. Meditationen är problemlösande och arbetar på den omedvetna nivån för att bearbeta och hitta nya vägar.

• Nam – Betyder att hänge sig, eller att ha den perfekta relationen mellan sitt eget liv och den eviga sanningen.shutterstock_153832022
• Myoho – Direkt översatt betyder myoho, mystisk lag.
• Renge – Bokstavligt översatt betyder lotusblomma
• Kyo –  Hänvisar till sutrorna, eller Buddhas läror

Den tiden var ett rejält uppvaknade för mig och buddismen har funnits med mig sedan dess även om jag inte går på gruppmöten just nu.
Om vi människor levde efter karma lagen ”det vi ger ut är det vi kommer att få tillbaka” så skulle vi inte behöva några andra lagar. Vi skulle alla vara medvetna om att vi kommer få ta konsekvenserna av vårt handlande vilket skulle leda till att människor skulle tänka sig för på ett helt annat sätt.

Buddhismen är väldigt viktig för mig och är ett rättesnöre som jag försöker leva efter. Karmalagen påverkar mig stort och jag försöker leva efter insikten att jag själv kan påverka vad som kommer till mig genom hur jag själv agerar. Inte för att jag alltid lyckas ”så min skörd” rätt här i livet, men det är ju och andra sidan jag som själv får ta konsekvenserna när karma lagen slår tillbaka i full kraft. Självklart är ingen perfekt men man kan alltid försöka och göra så gott man kan.

Buddhismen är mer än livsfilosofi än en religion då den inte har en Gud. Buddha betyder upplyst och visar på tillståndet som kom efter att Siddharta Gautarna som han hette från början lämnade hemmet och vandrade i 6 år för att finna sin sanning. Han levde under den tiden som en extrem asket och i slutet sägs han ha ätit endast ett riskorn om dagen, ändå så nådde han inte den kunskapen han sökte, han var fortfarande en sökare som inte funnit sin sanning. Till slut så satte han sig under ett träd och mediterade. Han lovade sig själv att stanna där tills han fått till sig den insikt han sökte. Siddartha satt där i flera veckor och mediterade för upplysning. Under den tiden så gick han igen alla helvetes kval och han reds av maran, mörkrets demon, som försökte vinna över honom med sin list. Buddha lyckades tillslut besegra Maran genom att jordens Gudinna kom och vittnade om hans goda gärningar i tidigare liv. Efter den dagen så hade han nått insikt och funnit sin sanning och blev då Buddha, den upplyste.
shutterstock_122676046
Buddismen handlar om att ta ansvar för sitt handlande och att allt vi gör får konsekvenser. Karma tänkandet är grunden och styrs av lagen om orsak och verkan. Det vi gör mot andra kommer att komma tillbaka till oss själva i den energin som vi själva gett ut. Det vi sår i våra liv får vi själva skörda. Vill vi skörda vete så kan vi inte så råg, så det är viktigt att vi tar ansvar för vad vi sår i vårt liv.

Karmaövning:
Funderar du över karma lagen och dess effekt så ta dig en heldag och gå ut och le mot de du möter. Möt under dagen alla situationer som involverar ilska, småaktighet, elakhet och motgångar med kärlek, tålamod, förståelse och var förlåtande och överseende och se vad du får tillbaks. Gör en utvärdering på kvällen hur du känner dig och vilken förändring som har skett. Hur blev din dag?

10 anledningar till varför jag är buddist:
• Jag vill ha en verksam meditation för att förändra i mitt liv
• Buddismen ger mig inre frid
• Jag tror på karma lagen ”det vi sår får vi själva skörda”. Allt vi gör och allt vi tänker får konsekvenser.
• Jag vill ha en tro men inte en Gud. Buddha är ingen Gud utan en profet som spred en livsfilosofi.
• Buddismen kom in i mitt liv när jag sökte vägledning och jag fick den.
• Buddismen hjälper mig att förstå den högre ordningen.
• Buddismen har fått mig att se på mig själv och mitt handlade på ett nytt sätt, jag ser min delaktighet i det som sker.
• Läran om de 11 Livstillstånden har fått mig att förstå var människor agerar utifrån och varför även lidande har sin plats i våra liv.
• Dalai Lama som andlig ledare har fått mig att se att Buddismen baseras på kärlek och medkännande med sig själv och andra.
• Buddismen inom min gren är en ”open minded” religion som inte bestämmer hur andra ska gå sin väg eller tänka. Den är tillåtande mot andra religioner och fördömer ingen som tror annorlunda.

Namaste Vivi

There is no need for temples, no need for complicated philosophies. My brain and my heart are my temples; my philosophy is kindness.
His Holiness The Dalai Lama

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke