Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Naturväsen, visst finns dom..

3

Vi har fått tomtar på loftet!

För några veckor sedan när jag skulle ta ut min häst på morgonen så upptäckte jag att han hade en fläta i manen som inte fanns där kvällen innan och jag blev jätteglad – han har fått en trollfläta! Frågar man de äldre svarar de att det är tomtar och småfolk som ser till hästarna i stallet och på en del hästar som de tycker mycket om brukar de göra flätor i manen. Så har det alltid varit, sen urminnes tider. Flätorna ger lycka och beskydd så man skall låta dem vara, förmanar de. Småfolk skall man se till att hålla sig väl med.

Just den dagen jag upptäckte flätan var vi precis på väg till veterinären som var på en gård i närheten och skulle ta en titt även på min 10836242_10152695532681919_646924116_nhäst och jag borstade och fixade med honom och tog bort flätan utan att tänka mig för. Det slog mig sen att tomten kanske blir förnärmad för att jag tagit bort den fina flätan. Buse var lite orolig för vad veterinären skulle göra så tomten hade säkert pysslat om honom så att han skulle känna sig lugn och gjort flätan som beskydd åt honom. Och sen går jag och tar bort den utan att tänka mig för så att han inte skall se slarvig ut! Suck. Skäms på mig!

Tomten

Jag bad tomten så mycket om ursäkt för min obetänksamhet. Jag tackade för den fina flätan han hade gjort och sa att jag gärna ville att Buse skulle få en ny fläta och frågade om det var något jag kunde göra för honom, om det var något han ville ha. Nästa morgon när jag gav hästarna frukost hade jag med mig en kopp kaffe och en pepparkaka som jag satte vid trappan till loftet.

Några dagar senare hade Buse en ny fläta på morgonen, och den har såklart fått sitta kvar.

Jag har försökt prata lite med tomten men han är inte så värst pratsam. Det är en kärv liten gubbe som heter Göte och bor uppe på loftet och har varit här ända sen de hade ardennerhästar i jordbruket förr i tiden. Han ser fortfarande till djuren på gården och är ganska bekymrad för han har mycket att göra med korna i ladugården på andra sidan gårdsplan. Man har skiljt på flockarna och skiljt de större kalvarna från sina mammor och de ropar efter varandra och är oroliga. Det är mycket att göra där, säger han och suckar.
Han är irriterad på att hundarna brukar springa upp på loftet och skälla på honom när vi är nere och mockar berättar han också. Jag skrattade till och sa att vi hela tiden trott att det är nån katt där uppe som de jagar. Ja, de är också här säger han. Katter och tomtar hör ihop. Men dom där hundarna är han sur på.

Tomtar och hästar hör ihop.

Det brukar finnas tomtar i stall säger han, speciellt på äldre gårdar. De ser till djuren och pysslar och fixar så att de har det bra. Buse får lite extra uppmärksamhet eftersom han är betydligt äldre än de andra. Det är en fin gammal själ i den där hästen, säger Göte och ler pillimariskt. Han inflikar också att han är nöjd med hur vi sköter hästarna och stallet, de har det bra här, säger han och nickar kort. Sen har han inte tid med mig mer, för nu måste han in till korna igen. Mycket att göra där, mycket att göra, muttrar han buttert och pilar iväg.

En del säger att flätorna helt enkelt uppstår hos vissa hästar när de rullar sig, och så kan det ju också vara. Men det är inte lika magiskt och inte alls så hoppfullt som att någon är hos hästarna om nätterna och månar kärleksfullt om dem och ser till att de har det bra. Kom ihåg att livet är precis så magiskt som du låter det vara. Tror du inte på tomtar så finns det inga tomtar. Men om du vågar släppa in tanken på att de finns och bjussar på en kopp kaffe och en pepparkaka så kanske även du vaknar med en liten magisk fläta en morgon!

Namaste Åsa – Tarotguiderna

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

3 kommentarer

 1. Pirjo Oinonen den

  Jag hade en gång besök av en grå tomte i 3 dygn, jättetydlig var han i höstas och jag bor i en lägenhet med min katt. Jag skulle koka upp potatis och senare när jag kände doften av potatis att det var klar men jag tyckte att det får stå och koka en liten stund till och sen går jag ut i köket och ser att spisen var avstängd för potatisen! ☺

 2. Nina den

  En sen vinterkväll, på väg ner till stallet för att natta hästar så såg jag vår tomte stod och väntade precis vid stalldörren. Det var en ögonblicksbild, luvan räckte upp till halva stalldörren. När jag rundade hästtransporten så var han borta. Det räcker för mig, men för säkerhets skull så öppnades en vattenkran lite demonstrativt till en av hästarna för att sedan ganska omgående stängas av igen. Jag står vid tillfället ca 2-3 meter ifrån … ser hur kranen öppnas och stängs. Det var precis som att någon bara ville bekräfta min tanke … Man kan tro precis hur man man vill, men det man ser och upplever får man nånstans lita på. Vår gård är nybyggd, men gamla gårdar i trakten är nerlagda och saknar djur och ”liv”. Tänker mig att det finns en hel del sysslolösa väsen, så bjud in om ni har plats ..

  • Vivi den

   Så fint. kram vivi

Lämna en tanke