Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Nostradamus – mystiker, astrolog och profet

0

Nostradamus – om mystikern och profetens liv och arv

Nostradamus är en person som förknippas med mystik och fascination, och han fortsätter att väcka intresse och debatt än idag. Detta trots att han föddes i Frankrike i början av 1500-talet. Michel de Nostredame, som han också hette, var en läkare, astrolog och profet. Hans förutsägelser har överlevt genom århundradena, och här tittar vi närmare på hans liv och arv.

Hans tidiga liv och karriär

Nostradamus föddes år 1503 i Saint-Rémy-de-Provence, Frankrike. Han växte upp i en judisk familj som senare konverterade till kristendomen. Han studerade vid universitetet i Avignon, men hans studier avbröts på grund av pesten. Efter att ha arbetat som apotekare i flera år återupptog han senare sina studier vid universitetet i Montpellier. Där specialiserade han sig på medicin. Han blev känd för sina innovativa sätt att behandla pesten, vilket bidrog till hans växande berömmelse.

Nostradamus profetior och verk

Det är främst Nostradamus profetiska verk som har gjort honom berömd världen över. Hans mest kända bok, Les Prophéties, publicerades första gången 1555. Den består av kvad, mystiska fyrradiga dikter som sägs förutsäga framtida händelser. Dessa är öppna för tolkning, vilket genom århundradena har lett till omfattande spekulationer och teorier om deras betydelse.

Hans profetior har tolkats på många olika sätt, och vissa hävdar att de har förutsagt stora historiska händelser som franska revolutionen, Adolf Hitlers uppgång och till och med 9/11-attackerna. Kritiker menar dock att Nostradamus skrivningar är för vaga och metaforiska för att ge konkreta förutsägelser, och att många tolkningar är efterhandskonstruktioner.

Nostradamus arbete var djupt rotat i astrologin

Nostradamus är inte bara en av historiens mest kända profeter, utan hans arbete är dessutom djupt rotat i astrologin. Under 1500-talet var astrologi inte bara en form av spådom utan även en del av vetenskapen. På denna tid var det därför vanligt för läkare och vetenskapsmän att studera astrologin och använda den för att förklara och förutsäga naturliga och mänskliga fenomen. Astrologin var även djupt sammanflätad med medicinen, filosofin och även politiken. Som utbildad läkare förenade Nostradamus medicin med astrologi i sina förutsägelser och behandlingar.

Hans astrologiska metoder bestod av:

  • Skapandet av horoskop. Nostradamus skapade detaljerade horoskop baserade på födelsedatum och tidsbestämda händelser. Dessa användes för att dra slutsatser om framtida händelser.
  • Planeternas inflytande. Han förlitade sig på planeternas och stjärntecknens positioner, och deras förmodade effekter på jorden och oss människor. Detta var en viktig del i hans metod för att förutsäga framtiden.

Avslutande tankar

Nostradamus är en person som fortsätter att fascinera och mystifiera. Hans arbete och dess inverkan på historien och kulturen vittnar om människans eviga sökande efter kunskap om framtiden. Man kan välja att se honom som en sann profet eller en skicklig charlatan. Oavsett vilket är hans arv fortfarande starkt och hans profetior fortsätter att inspirera och provocera debatt.

Det kan förstås diskuteras och debatteras huruvida Nostradamus verkligen kunde se in i framtiden. Men det är otvivelaktigt så att hans inflytande har överlevt långt bortom hans egen livstid. Hans gåtfulla förutsägelser kommer sannolikt att fortsätta fascinera och förbrylla oss i många år framöver, och därigenom bidra till den mänskliga historien.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke