Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Öka välbefinnandet med Yerba

0

Yerba, eller Yerba Mate som den kallas, är en tedryck som härstammar från Sydamerika. Det är nationaldrycken i Argentina till exempel. Drycken togs till Europa av munkar på Columbus skepp men det är inte förrän på senare år som drycken har blivit väldigt populär över hela världen eftersom den är både nyttig och god att dricka. Det finns många både psykiska och fysiska egenskaper hos drycken som gör den bra för oss människor att dricka och ökar vårt välbefinnande. Inom folktron sägs drycken kunna bota allt från huvudvärk till cancer. Som med de flesta livsmedel ska man akta sig för en överkonsumtion. Viss forskning menar att två koppar om dagen är lagom. Har man vissa hälsobekymmer bör man konsumera med försiktighet. Nedan följer några av de hälsofördelar med drycken.

Verkar uppiggande

Drycken innehåller flera ämnen, bland annat xantin-derivat, och gör att man känner sig piggare. Koffein är ett xantin-derivat men Yerba Mate innehåller endast en liten del koffein. Om man jämför med kaffe så får man en effekt som varar längre med Yerba Mate.

Är en minnesförstärkare

Eftersom drycken även innehåller ämnena teobromin och teofyllin som i sin tur stimulerar skapandet av dopamin, anses drycken ha en positiv inverkan på människans mentala funktioner som minne och sinnesstämning.

Effektivt för viktminskning

I Europa har Yerba Mate använts som bantningspreparat och har även visat sig fungera. Drycken har en hungerdämpande effekt samtidigt som den ökar ämnesomsättningen, insulinkänsligheten och fettförbränningen. Man kan även ta en kopp till sin måltid för att hjälpa till att hålla sin idealvikt.

Innehåller mineraler, vitaminer och antioxidanter

Drycken innehåller också mängder med viktiga mineraler, vitaminer och antioxidanter som exempelvis kalcium, järn, selen, zink, vitamin A, C och E. Dessutom återfinns även klorofyll, flavonoider samt aminosyror i drycken. Enligt undersökningar innehåller Yerba Mate nästan dubbelt så mycket antioxidanter som i vanligt grönt te som också intas på grund av sina hälsofördelar. Av de sex livsmedel som används mest i världen och är stimulerande (kaffe, kakao, te, guarana, Yerba Mate samt kolanöt) är Yerba Mate den klara segraren. The Pasteur Institute skrev redan år 1964 att det är svårt att hitta en växt som har lika högt näringsvärde som Yerba Mate. Med de aromatiska oljorna upplever också man en känsla och effekt som varar länge och vissa får även upplevelse av att drycken höjer koncentrationsförmågan.

Medicinskt användningsområde

Drycken kan användas inom medicinen mot åkommor som till exempel trötthet, dålig matsmältning, smärta och depressioner. Yerba Mate stimulerar även immunsystemet och har antiinflammatoriska effekter. Det är dessutom antibakteriellt och motverkar vissa bakterier och parasiter som kan leda till exempelvis diarré. Det finns även rapporter som påvisar att Yerba motverkar urkalkning av skelettet samt stärker hjärtat då blodtrycket kan sänkas och även för att motverka rytmrubbningar. Dessutom innehåller även drycken ämnen som kan motverka utvecklingen av cancer.

Andra hälsofördelar

Yerba Mate kan motverka det dåliga kolesterolet LDL. Man kan också uppleva en ökad syresättning på grund av ämnet teofyllin som vidgar bronkerna. Drycken har vidare också en renande effekt och stimulerar gallan och renar blodet samtidigt som det är urindrivande.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke