Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Örter mot ångest

0

Upplever du att du varit väldigt stressad på sistone? När räkningarna samlas på hög eller du ställs inför utmaningar på jobbet eller hemma, kan du drabbas av ångest. Ångest är det allra vanligaste mentala sjukdomstillståndet och många svenskar lider av detta. Kvinnor drabbas i dubbelt så hög grad som män av ångest.

Oavsett om du lider av en livslång ångest eller bara går igenom en stressig tid i livet, kan naturliga örter hjälpa till att lindra tillståndet. Här tipsar vi om några örter som är särskilt bra på att lugna ner oss människor, utan att få oss att falla till sömns.

Passionsblomma

Universitetet i Maryland uppger att passionsblomman i flera studier har visat sig vara lika effektivt för att lindra ångest som vissa lugnande läkemedel. Under en studie som pågick i fyra veckor jämförde man denna växt med oxazepam. Studierna visade att oxazepam verkade snabbare, men vid studiens slut hade bägge behandlingar varit lika effektiva. Som en ren bonus gav inte passionsblomman upphov till biverkningar såsom dåsighet i samma utsträckning.

I en annan studie fann man att passionsblomman lindrade symptom på ångest, lättretlighet och depression hos deltagare som upphörde använda en opiat som de tidigare varit beroende av.

Lavendel

2010 genomfördes en studie på lavendelolja, där denna jämfördes med läkemedlet lorazepam. Bägge dessa ämnen var effektiva vad gäller att lindra ångest, men lavendel hade inga sövande biverkningar. Eftersom lavendeloljan inte visade sig ha dessa biverkningar, kan den enligt forskarna vara en effektiv och vältolererad behandling som kan användas istället för lugnande medel för att behandla ångest. Även en studie som utfördes tidigare (2000) fann liknande resultat.

Citronbalsam

Även om den vanligtvis används tillsammans med andra örter, kan citronbalsam även lindra ångest på egen hand. I en studie som publicerades år 2004, där deltagarna i studien hade givits en enkel dos extrakt från citronbalsam (300 eller 600 mg) eller placebo, hade forskarna mätt deltagarnas humör efter en timme. Ju högre dos deltagarna fått desto mer hade deltagarnas stress minskat och detsamma gällde deras lugnhet och alerthet. Även den lägre dosen hjälpte deltagarna lösa matematiska problem snabbare än de deltagare som givits placebo.

Johannesört

Johannesört är en ört som används för att lindra mild till måttlig depression och ångest. Den finns tillgänglig som flytande extrakt, kapslar och som ett te. Dessa tillskott tas tre gånger om dagen i doser om 300 mg. Det kan ta tre till fyra veckor innan du ser en betydande förbättring. Du bör inte sluta ta johannesört helt och hållet, eftersom detta kan leda till biverkningar. Sänk istället dosen gradvis över tid.

Om du får huvudvärk av örten, bör du sluta ta den. Personer med bipolär sjukdom eller ADD bör inte använda johannesört. Om du tar läkemedel såsom antidepressiva medel, lugnande medel, p-piller eller läkemedel mot allergier, bör du inte heller använda johannesört. Gravida och ammande kvinnor bör också avstå från att använda denna ört.

L-teanin

L-teanin är egentligen inte en ört utan snarare en aminosyra. Den finns i grönt te och i vissa kosttillskott. Det är dock ett naturligt tillskott som har visat sig kunna minska såväl fysisk som mental stress och ge en lugnande känsla utan att för den skull göra dig dåsig.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke