Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Ouija – en portal till det ockulta

0

Ouija – en portal till det ockulta

Ouija har fascinerat och skrämt människor i över ett sekel. Detta andebräde är ett verktyg som sägs kunna kommunicera med andar och varelser bortom denna värld. Detta genom att spelarna placerar sina händer på en hjärtformad pekare som sedan rör sig mellan olika bokstäver, siffror och ord på brädet. Men är ouijabrädet verkligen en portal till det ockulta, eller är det hela bara en oskyldig lek?

Så kom ouijabrädet till en gång i tiden

Ouijabrädet började användas mot slutet av 1800-talet, under en tid då spiritualismen var på uppgång i USA och Europa. Denna rörelse förespråkade idén att det var möjligt att kommunicera med de döda, och många människor deltog i seanser för att få kontakt med sina avlidna släktingar och vänner. 1886 rapporterade tidningar om ett nytt sätt att kommunicera med andra genom ett “talande bräde”. Detta fångade uppmärksamheten hos affärsmannen Elijah Bond.

Elijah Bond tog patent på den första kommersiella versionen av ouijabrädet 1891. Brädet blev snabbt populärt och fick sitt namn “ouija” från en kombination av de franska och tyska orden för “ja” (oui och ja). Värt att nämna är dock att detta ofta ifrågasätts och att det finns andra teorier om namnets ursprung. Hur som helst kom ouijabrädet att ofta användas som underhållning i amerikanska hem under de efterföljande årtiondena. Särskilt under och efter första världskriget användes brädet mycket, när många sökte tröst och kontakt med sina bortgångna nära och kära.

Ouija fortsätter att vara populärt

Ouijabrädet har haft ett stort inflytande på populärkulturen och såväl fascinerat som skrämt. Brädet har förekommit i otaliga filmer, TV-serier och böcker, ofta med teman som involverar skräck och det övernaturliga. Kända filmer som “Exorcisten” (1973) har befäst brädets rykte som ett farligt verktyg som kan öppna portar till demoniska världar.

Den katolska kyrkan och andra religiösa grupper har ofta varnat människor för att använda ouija. De menar att brädet kan leda till en andlig fara och demonisk besatthet. Å andra sidan ser psykologer och skeptiker brädet som ett exempel på hur människans sinne kan påverkas av suggestioner och förväntningar.

Trots den vetenskapliga skepticismen fortsätter ouijabrädet att vara populärt. Många använder det som ett roligt tidsfördriv eller som ett verktyg för andlig utforskning. Det säljs i bland annat leksaksaffärer och används på fester och sammankomster, ofta med en blandning av nyfikenhet och fruktan hos deltagarna.

Vissa människor hävdar att de har haft verkliga och oförklarliga upplevelser med brädet, medan andra bara ser det som en form av självsuggestion eller gruppdynamik. Oavsett vilken sida av denna debatt man ställer sig på är ouija onekligen en fascinerande del av vår kulturella historia, och det fortsätter att utmana och fascinera oss.

Avslutande tankar

Ouijabrädet är ett kontroversiellt och mystiskt föremål som har fångat människors fantasi i mer än hundra år. Om det verkligen är en portal till andra världar eller inte är en fråga som sannolikt kommer att fortsätta debatteras. Vad som står klart är att brädet ger oss en inblick i människans önskan att förstå och kommunicera med det okända.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke