Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Parvati – kärlekens och fruktbarhetens gudinna

0

Gudinna – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer. 

Parvati – kärlekens och fruktbarhetens gudinna

Parvati är en av de mest dyrkade gudinnorna inom hinduismen. Hon är kärlekens och fruktbarhetens gudinna samt anses förkroppsliga den gudomliga feminina energin. Hon går även under flera andra namn, såsom Uma, Gauri, Shakti och Haimavati. Denna gudinna avbildas ofta tillsammans med sin make, Shiva, som hon har ett djupt och heligt förhållande med.

Gudinnans två sidor

Det finns två aspekter av gudinnan Parvati där den en är Shakti som förknippad med positiva sidor såsom fruktbarhet, kärlek och hängivenhet. Samt Annapurna Devi som är den negativa sidan och förknippas med destruktivitet och grymhet.

Parvati var hängiven och from redan från en tidig ålder

Enligt den hinduiska mytologin och dess berättelser ska Parvati ha fötts som en dotter till Himavat, Himalayas herre, samt hans fru, Maina. Redan från en ung ålder var Parvati väldigt hängiven och from. Hon ägnade en stor del av sin tid åt meditation och botgörelse. I samband med en av hennes meditationer fick Shiva upp ögonen för henne. Han lockades omedelbart av hennes gudomliga skönhet och energi.

Med tiden utvecklade Parvati och Shiva ett djupt och speciellt förhållande. Till slut gifte de sig i samband med en stor ceremoni där alla gudar och gudinnor var närvarande. Tillsammans ses de som det ultimata mäktiga paret inom hinduismen. De representerar den perfekta balansen mellan feminin och maskulin energi.

Så avbildas denna kärlekens och fruktbarhetens gudinna

Parvati är en gudinna som ofta avbildas med fyra armar. Detta symboliserar hennes mångfacetterade natur och roll inom den hinduiska mytologin. I sina olika händer bär hon diverse föremål, såsom en lotusblomma, ett radband och en treudd. Hon avbildas ibland även ridandes på en tiger eller ett lejon. Dessa bägge kattdjur representerar hennes kraftfullhet.

Parvati lyckades besegra demonen Mahishasura efter en lång strid

En av de mest populära berättelserna som Parvati förknippas med är den som förtäljer berättelsen om hennes kamp mot demonen Mahishasura. Enligt denna legend ska Mahishasura ha fått en magisk välsignelse som gjorde honom oövervinnerlig mot alla manliga gudar. Men Parvati påverkades inte av denna och lyckades besegra Mahishasura i efter en tuff strid som varade i flera dagar.

Denna kärlekens och fruktbarhetens gudinna förknippas för övrigt med flera viktiga hinduiska festivaler och traditioner. Två exempel på sådana är shivratri och navratri. I samband med dessa bägge festivaler ägnar sig hinduerna åt att be böner och lämna offergåvor åt Parvati och Shiva. I samband med detta söker de även deras välsignelser och önskar sig hälsa, lycka och välgång.

Hon är en älskad, högt ansedd, fascinerande och inspirerande figur

Sammanfattningsvis är alltså Parvati en älskad och högt ansedd gudinna inom den hinduiska mytologin. Hon har gjort sig vida känd världen över för sin skönhet, styrka och gudomliga energi. I och med att hon förkroppsligar den feminina energin och kraften är hon en viktig symbol för många kvinnor runt om i världen. Hon är även en symbol för kärlek, hängivenhet och fertilitet.

Kort och gott är Parvati en fascinerande och inspirerande figur inom hinduismen. Du kan därmed låta dig inspireras av henne alldeles oavsett om du är en anhängare av denna religion eller ej. Många inspireras av henne enbart utifrån det faktum att de uppskattar hennes skönhet samt den rikedom som står att finna i världens olika mytologier.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke