Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Romerska gudar

0

Inom den romerska mytologin finns många namnkunniga gudar som på olika sätt påverkade människornas vardag. Några av dessa var dock mer mäktigare än andra. Nedan presenterar vi de kanske allra mest betydelsefulla romerska gudarna.

Amor – kärlekens gud

Amor är kärlekens och det erotiska begärets gud. Han är son till Venus och Mars samt är den romerska gud som motsvarar den grekiska Eros. Amor avbildas vanligtvis med en pil och båge. Det är här som hans makt anses sitta – de pilar som han avfyrar får människor att bli förälskade i varandra. Han är bevingad vilket har en koppling till att förälskade par brukar kunna sväva som på moln.

Apollon – ljusets och konstens gud

Apollon framställs ofta som en bågskytt med pil och båge. Han var son till Jupiter och Leto samt Dianas tvilling. Apollon, var ljusets, sanningens, musikens och helandets gud. Faktum är att han även är en av få romerska gudar som bär samma namn som sin grekiska motsvarighet.

Jupiter – gudarnas konung

Jupiter var kung över de andra gudarna samt himlens och åskans gud. Han ansågs även vara Roms beskyddare. Jupiter var son till Saturnus och bror till Neptunus, Pluto och Juno. Den sistnämnda är även den gudinna som var Jupiters fru. Tillsammans med sina bröder och sin syster/fru tog han makten över sin far och de fyra delade sedan på makten.

Mars – krigsguden

Mars var Junos son och krigets gud. Han var även jordbrukets beskyddare samt förkroppsligade såväl aggressionen som viriliteten. Han var även Venus älskare och far till Romolus (Roms grundare) samt Remus.

Mercurius – handelns och köpmännens beskyddare

Mercurius var köpmännens och handelns beskyddare. Han var son till Jupiter och Maia Maiestas. Förutom att skydda köpmän var han även kommunikationens, resandets och tjuvarnas gud. Han avbildas ofta bärandes på en penningpung, vilket är en symbol för hans koppling till handeln. Ibland är han även bevingad, precis som sin grekiska motsvarighet (Hermes).

Mercurius ansvarade för att vägleda döda själar till dödsriket. När nymfen Larunda svek Jupiter genom att avslöja en av hans kärleksaffärer för Jupiters fru, fick Mercurius i uppgift att föra Larunda till dödsriket. Men längs vägen föll han för nymfen och fick två barn tillsammans med henne.

Neptunus – havsguden

Neptunus var bror till Juno, Jupiter och Pluto. Han var havets gud och hade även makten över jordbävningar, orkaner och hästar. Han avbildas ofta som en äldre herre med en treudd. Ibland färdas han även havet i en hästdragen vagn.

Vulcanus – eldens och smideskonstens gud

Vulcanus är, precis som hans namn antyder, eldguden. Han är även guden över vulkaner, metallarbete och smideskonsten. Han var den som tillverkade vapen åt de romerska gudarna. Då han är guden över ett så pass destruktivt element som elden, placerade man de tempel där han avgudades utanför själva städerna.

I vissa mytologiska berättelser sägs Vulcanus ha bannlysts från himlen i sin barndom på grund av en fysisk defekt. Han gömde sig då vid foten av en vulkan och lärde sig där smidets ädla konst.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke