Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Rudraksha – heliga och bärs ofta av andligt sökande personer

0

Rudraksha – ett träd med frön som torkas till pärlor

Rudrākṣa (Elaeocarpus ganitrus) är namnet på ett specifikt träd vars frön används inom hinduismen. Dessa frön är uråldriga och heliga samt bärs ofta av andligt sökande personer såväl av utövare av hinduismen. Trädet är känt för att ha mystiska egenskaper och en fascinerande historia. Därför har det i många århundraden fängslat oss människor.

Rudraksha betyder “Shivas ögon”

Namnet rudraksha är hämtat från sanskrit och är en kombination av två ord: “rudra”, vilket är ett annat namn för Shiva (en av de viktigaste gudarna inom hinduismen) och “aksha”, som betyder ögon. När man slår samman de bägge orden bildar de alltså innebörden “Shivas ögon”. Enligt gamla hinduiska texter ska trädet ha uppstått ur Shivas tårar. När hans meditativa trans bröts föll hans tårar ner på Jorden, varpå trädet rudraksha föddes.

Detta träd förekommer främst i området kring Himalaya samt längs Indo-Gangetiska slätten, Nepal, Indonesien och delar av Sydostasien. I dessa regioner är trädet en viktig del av ekosystemet. Det producerar frukter stora som blåbär vilka var och en innehåller frön som kan torkas för att på så vis skapa pärlor.

Pärlorna upplevs ha andliga egenskaper

Rudraksha-pärlor upplevs ha andliga egenskaper som förknippas med de olika “ansikten” eller “mukhis” som de representerar. Dessa är i huvudsak de naturliga linjer som finns på fröets yta. De varierar från ett till 21 och förknippas allesammans med en specifik gudom och andlig nytta. Den vanligaste är rudrakshan med fem ansikten som även kallas “Panchmukhi”. Den förknippas med guden Shiva och symboliserar naturens fem element.

Många skrifter och gamla texter diskuterar de olika typerna av rudraksha-pärlor och deras respektive egenskaper. Fröna tros ha vibrerande energier som ger bäraren skydd, välstånd och andlig kraft. De tros även kunna hela samt används ofta i malas (radband med pärlor) vilka används för meditation och mantraupprepning. Syftet med malan är att hålla sinnet fokuserat istället för att låta tankarna vandra iväg

Rudrakshapärlor kan även ha vetenskapligt bevisbara egenskaper

Utöver den andliga och religiösa betydelsen har rudrakshapärlorna även visat sig ha vissa fysiska egenskaper. Dessa har faktiskt fascinerat det vetenskapliga samfundet. Det rör sig framför allt om bioelektriciteten.

Biotelektrictet är en viktig aspekt av människokroppen som påverkar allt från signalsubstanser i hjärnan till cellförnyelse. Bristande bioelektricitet kan leda till stress, ångest och diverse neurologiska störningar. Forskning tyder på att rudraksha-pärlor kan ha elektromagnetiska egenskaper. Därmed kan de användas för att stabilisera och harmonisera kroppens bioelektricitet när de bärs mot huden.

Det är dessutom känt att rudraksha även innehåller grundämnen som kol, väte, kväve, syre samt vissa spårämnen i balanserade mängder. Dessa element är kända för att bättre kunna förbättra människors förmåga att hantera daglig stress. De kan även balansera kroppens biokemiska miljö samt förbättra det allmänna välbefinnandet hos en människa.

Så kan du bära pärlorna

Du kan med fördel välja att bära rudraksha som armband, halsband eller mala. Inte sällan sitter de olika pärlorna på en tråd av silke eller bomull. Vissa människor bär dem utifrån en astrologisk övertygelse eller en rekommendation från sin andliga eller religiösa rådgivare. Innan man börjar bära pärlorna är det vanligt att dessa rengörs och ges energi genom specifika ritualer. Exakt vilka ritualer som används varierar beroende på vilken religion eller lära man följer.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke