Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Så används hagtorn för bättre hälsa

1

Norra Europa är hemvist till hagtorn, men denna växt växer idag på flera plats runt om i världen. Dess röda bärliknande frukter innehåller många kraftfulla ämnen. Bären från hagtorn tillhör samma växtfamilj som rosor och äpplen, vilket är anledningen till att de är ljusröda till färgen. Och likt rosor trängs bären bland långa, träiga törnar som kan vara ganska farliga om man inte ser upp med dem. Denna buske har dock ett väldigt gott rykte.

Genom historien har varje del av denna buske – blommorna, löven, bären, stammarna och barken – använts för att framställa mediciner. Faktum är att man än idag använder sig av löven och blommorna, vilka tros innehålla mer flavonoider än bären. I hårdare tider har man använt hagtorn som ett livsmedel, då såväl blommorna som löven och bären är ätbara.

Hagtorn är även känt som ett livsmedel som är bra för hjärtat, då de små bären kan göra underverk för din hjärt-kärlhälsa. Här i Europa skriver tusentals läkare ut hagtorn för att behandla hjärt-kärlsjukdomar. Växten är även ett officiellt läkemedel i såväl Tjeckien som Tyskland, Frankrike, Ungern, Schweiz, Ryssland, Brasilien och Kina.

Hagtorn förbättrar kolesterolvärden och främjar hjärt-kärlhälsan

Hagtorn är utmärkt att använda för dig som har hjärtsjukdom i släkten. När växten används tillsammans med en hälsosam kost och stresslindrande tekniker, kan hagtorn ha en effektiv och långvarig effekt på hjärt-kärlhälsan. Det är inte heller vanebildande, giftigt eller byggs upp i allt större mängder i kroppen över tid.

Många studier visar också att hagtorn kan vidga blodkärlen och på så sätt öka blodflödet i olika delar av kroppen. Detta leder till en ökad vakenhet och högre energinivå. När kroppen är ordentligt syresatt förbättras dessutom vår kognitiva förmåga, vår energinivå ökar som sagt och ämnesomsättningen kan fungera optimalt.

Forskning visar även att hagtorn kan sänka det dåliga kolesterolet i blodet. I en studie som pågick i åtta veckor fick australiensiska patienter med förhöjda kolesterolvärden hagtorn för att motverka tillståndet. Forskarna fann att hagtornsbär ökar nivåerna av det goda kolesterolet samtidigt som de minskar det dåliga kolesterolet. Därmed kan hagtorn minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Andioxidantiska och andra medicinska egenskaper

Hagtornsbär innehåller ämnen som har antioxidantiska egenskaper. Antioxidanter är ämnen som motverkar fria radikaler i kroppen, vilka bland annat orsakar celldöd. Fria radikaler bidrar även till för tidigt åldrande och andra hälsoproblem, såsom hjärtsjukdom. De antioxidanter som finns i hagtornsbären motverkar de fria radikalerna och kan därmed förebygga eller lindra en del av den skada som dessa orsakar.

Hagtorn är som du säkert märker en buske med mångsida medicinska egenskaper. Genom att applicera en lösning med hagtornsbär på huden kan man minska klåda och läka sår orsakade av hudåkommor såsom psoriasis och eksem. Detta då hagtorn har organiska ämnen med antiinflammatoriska egenskaper.

De många organiska ämnena som förekommer i hagtorn kan interagera med tarmfloran för att förbättra matsmältningen. Hagtorn innehåller även fibrer som på egen hand förbättrar matsmältningsprocessen, samt motverkar förstoppning, kramp och uppsvälldhet. Man tror även att hagtorn kan hjälpa till att motverka infektioner i tarmarna såsom bandmask.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Lina Olsson truumeel den

    Bättre cirkularion borde således bromsa manligt hår avfall då detta initieras av att testosteron hämmar blodcirkulation i skalpen.

Lämna en tanke