Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Saffran – ökad funktion och mättnadskänsla

0

Saffran har en lång historia av att användas som krydda, färgämne och medicin. Det krävs ungefär 200 000 saffranskrokusar för att framställa ett enda kilo av denna krydda, som till stor del odlas och skördas för hand. På grund av den mängd arbete som krävs för att skörda alla dessa blommor är saffran en av de dyraste kryddorna i världen. Förutom sitt värde som krydda och färgämne, har saffran används inom läkekonsten under åtminstone 2 500 år. Faktum är att det i Iran finns förhistoriska avbildningar som är 50 000 år gamla och innehåller saffransbaserade pigment.

Saffran är också ett näringsrikt livsmedel och innehåller både mangan, C-vitamin, magnesium, kalium, järn och vitamin B6. Denna dyrbara och unika krydda har sammankopplats med en hel rad olika positiva hälsoeffekter. Man har bland annat kunnat se att saffran kan vara till hjälp vid viktnedgång, Alzheimers sjukdom, depression och PMS, samt att kryddan kan motverka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskare har även funnit stöd för att saffran är ett av tre afrodisiakum från växtriket som man med säkerhet kan förbättra den sexuella funktionen hos människor. Den moderna forskningen ger stöd åt saffran som en medicinalväxt, eftersom saffran i studier har visat sig ha en rad olika användbara egenskaper.

Saffran kan förbättra den erektila funktionen

Under de senaste åren har mer än 20 olika studier publicerats där forskarna har undersökts huruvida saffran kan minska risken för olika sjukdomar (bland annat depression, PMS och Alzheimers sjukdom) hos människor. I sex olika studier har saffrans effekt på sexuell dysfunktion undersökts. I en av dessa gavs deltagarna (20 manliga patienter med erektil dysfunktion) 300 mg saffran per dag under 10 dagar, varpå forskarna såg en signifikant förbättring av patienternas självupplevda erektila funktion (förmågan att få erektion).

Saffran gör oss lyckligare

Som vi redan nämnt ovan kan saffran lindra symtomen vid depression och muntra upp oss. Redan för 200 år sedan upptäckte Carl von Linné att saffran hade dessa positiva effekter. Genom att öka kroppens nivåer av serotonin, en signalsubstans som gör att vi känner välbehag, kan saffran i såväl form av extrakt som själva kryddan försätta oss i en mer positiv sinnesstämning.

Istället för att stoppa i dig diverse tabletter som syftar till att motverka depression och andra negativa sinnesstämningar, kan du alltså använda den naturliga råvaran saffran för att uppnå samma effekt. I studier har man till och med funnit att saffran kan samma verkan som läkemedel såsom Prozac vid behandling av patienter som lider av såväl mildare depression som mer allvarliga depressiva sjukdomar.

Ökad mättnadskänsla

I en fransk studie som publicerades 2010 fann forskarna att saffran kunde hjälpa deltagarna (något överviktiga, friska kvinnor) med att ta kontrollen över småätandet och öka viktnedgången. De deltagare som under åtta veckor åt saffransextrakt ägnade sig inte lika ofta åt att småäta och förlorade mer kroppsvikt än de som inte åt extraktet. Forskarna upplevde det som att saffransextraktet skapar en ökad mättnadskänsla i samband med mat, vilket leder till ett minskat begär efter tilltugg.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke