Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Salvia – medicinalväxt & rökelse

1

Salvia – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportal, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar, medicinalväxt, rökelse mm

Salvia – en ört med många fördelar

Salvia är en medicinalväxt i form av en ört som är nära besläktad med örter såsom rosmarin, basilika, oregano och timjan. Denna ört har en stark doft och en jordigTarotguiderna Sveriges största Tarotlinje - Vivi Linde Medium Tarot smak, vilket är skälet till att den ofta används i mindre mängder. Men även i en liten mängd är växten fullproppad med diverse viktiga näringsämnen och andra ämnen. I denna artikel kommer vi dock främst fokusera på växten som en medicinalväxt, d.v.s. lägga fokus på dess fördelar för din hälsa och som rökelse.

Salvia är en ört som har många fördelar för hälsan

Det råder inga tvivel om att Salvia är en ört som har många fördelar för din hälsa. Några exempel på dessa är att denna medicinalväxt:

 • Innehåller höga halter av flera näringsämnen. Salvia är en ört och medicinalväxt som innehåller flera olika vitaminer och mineraler. Den innehåller bland annat K-vitamin, järn, kalcium, vitamin B6 och mangan. Dessutom innehåller den även zink, koppar och magnesium samt A-, C- och E-vitamin.
 • Är rik på antioxidanter. Antioxidanter kallas de molekyler som hjälper kroppen att stärka sitt försvar och neutralisera de fria radikaler som potentiellt sett är farliga och som associeras med diverse kroniska sjukdomar. Salvia är en ört som är rik på antioxidanter och detta är en av flera egenskaper som gör denna medicinalväxt så kraftfull.
 • Kan förbättra din munhälsa. Salvia har också antimikrobiella effekter och kan därmed neutralisera de mikrober som orsakar plack på tänderna. I studier har man funnit att munskölj som innehåller denna ört på ett effektivt sätt kan döda de bakterier som orsakar hål i tänderna.Örter oljor medicinalväxter
 • Kan sänka blodsockernivåerna. Denna medicinalväxt har även visat sig kunna användas för att behandla diabetes. Detta då den har förmågan att sänka blodsockernivåerna.
 • Kan stärka hjärnans hälsa och förbättra minnesfunktionen. Det har också visat sig att salvia kan stärka din hjärnas hälsa samt förbättra ditt minne. Detta gör örten på flera olika sätt, däribland med hjälp av sina antioxidanter som stärker hjärnans försvarssystem. Men den stoppar även nedbrytningen av signalsubstansen acetylkolin (ACH) och kan därmed motverka Alzheimers sjukdom.
 • Kan sänka det “dåliga” kolesterolet LDL. Man brukar göra skillnad på olika typer av kolesterol. LDL brukar pekas ut som det “dåliga” kolesterolet som orsakar hjärtsjukdomar. Salvia kan bidra till att sänka nivåerna av LDL och på så vis motverka hjärtsjukdom.

Denna ört har inga rapporterade biverkningar men innehåller tujon. Det finns inga rapporterade biverkningar som förknippas med salvia som medicinalväxt. Däremot kan det vara värt att känna till att växten innehåller ett giftigt ämne vid namn tujon. I studier på djur har forskare funnit att höga doser av detta ämne kan vara skadligt för hjärnan. Men med detta sagt finns det inga starka bevis som tyder på att detta ämne skulle vara giftigt för oss människor. Dessutom är det i princip omöjligt att få i sig tillräckligt höga halter av tujon genom livsmedel för att mängden ska vara farlig. Däremot kan det fortfarande ha en negativ effekt på din hälsa om du dricker alltför stora mängder te som är gjort på salvia. Detsamma kan också sägas för essentiella oljor som innehåller denna växt. För att vara på den säkra sidan bör du därför inte dricka mer salviate än som mest cirka 3 till 6 koppar om dagen. För att sammanfatta det hela är dock salvia en ört och medicinalväxt med många hälsofördelar. Den är bland annat rik på antioxidanter och kan förbättra din munhälsa och leverfunktion samt sänka nivåerna av kolesterol och blodsocker.

Salvia-rökelse

Salvia-rökelse har använts i århundraden för att rena och rensa andliga och fysiska utrymmen samt för att främja läkning och avslappning. Att bränna salvia sägs bidra till att främja positiv energi och ge skydd mot negativa influenser.

 • De mystiska fördelarna med salviarökelse sägs vara långtgående och kan användas för att öka det fysiska, känslomässiga, mentala och andliga välbefinnandet.
 • Salvia rökelse anses inte bara avvärja negativa energier, utan den sägs också rena och skydda, locka till sig positiv energi och andlig tillväxt samt förbättra intuition och mental klarhet.
 • Det sägs att brinnande salvia-rökelse skapar en atmosfär av fred och lugn, vilket gör det möjligt att förbättra koncentrationen och fokuseringen.
 • Det anses också öka den andliga tillväxten och främja positiv energi.
 • Med sina naturliga rengörande egenskaper kan salviarökelse användas för att skapa balans och harmoni i alla aspekter av livet.
 • Röken från salvia anses vara renande och helande och kan användas för att lindra fysisk och mental stress. Man tror att den förbättrar luftkvaliteten i ett utrymme och minskar mängden negativ energi.
 • Salvia-rökelse kan också användas för att locka positiv energi och välstånd till ett utrymme, samt för att främja läkning och avslappning.

Historia och användningsområden för salvia-rökelse
Salviarök har en lång historia av att användas i andliga och religiösa ceremonier, liksom i medicinska och helande metoder. Den tros ha sitt ursprung i Nordamerika, där den har använts i århundraden av indianstammar i andliga, ceremoniella och medicinska syften. Salvia rökelse har använts för att avvärja negativa andar, bota fysiska och känslomässiga sjukdomar och ge skydd. Den har också använts för att skapa heliga rum, rengöra och rena bostadsområden och för att öka den mentala och andliga klarheten. Kombinationen av den behagliga doften och salvias renande egenskaper gör den till ett idealiskt val för en mängd olika andliga, känslomässiga och fysiska behov.

Hur man väljer rätt salvia-rökelse
När man väljer salviarök är det viktigt att välja en typ som ger de önskade fördelarna. Olika typer av salviarökelse kan ha olika effekter, så det är viktigt att välja rätt sort för den önskade användningen.

 • Vit salvia används bäst för att rensa och rena ett utrymme.
 • Vild salvia används bäst för helande och avslappning.

Det är också viktigt att leta efter rökelse som är tillverkad av naturliga ingredienser, eftersom vissa syntetiska sorter kan innehålla skadliga kemikalier. När du väljer en rökelse, se till att läsa innehållsförteckningen för att säkerställa att den är fri från syntetiska eller konstgjorda doftämnen.

Hur man bränner salvia-rökelse
När du bränner salvia-rökelse är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar för säkerhets skull.

 • Generellt sett ska rökelsen placeras på en säker, värmebeständig yta och brännas i några minuter åt gången.
 • Det är viktigt att se till att lågan är helt släckt innan man lämnar området.
 • Det bästa sättet att bränna salviarökelse är i ett rum med god ventilation.
 • Röken bör tillåtas fylla rummet, men den bör inte vara så tjock att den blir en olägenhet.
 • Det är viktigt att vara medveten om eventuella brandrisker, som t.ex. ljus eller andra öppna lågor, och se till att salviarökelsen aldrig lämnas obevakad.

Skillnaden mellan smudging och rökelse

Bränning av salviarökelse förväxlas ofta med smudging, men det finns några viktiga skillnader mellan de två.

 • Smudging är en indiansk ritual som innebär att man bränner heliga örter, som salvia, i en skal eller lerskål. Röken sveps sedan runt i rummet eller utrymmet för att rengöra området och avlägsna negativ energi.
 • Att bränna rökelsepinnar av salvia är enklare och snabbare än smudging och kräver ingen skål eller skal. Rökelsen tänds helt enkelt och får fylla rummet med sin behagliga doft. Även om det är mindre komplicerat än smudging kan brinnande salviarökelse fortfarande användas för att rengöra och rena ett utrymme samt för att dra till sig positiv energi.

Gör din egen salvia-rökelse?

Att göra din egen rökelse av salvia är ett utmärkt sätt att anpassa din rökelse för specifika behov. Allt du behöver är några salviablad, en mortel samt några torkade örter som lavendel eller rosmarin. Börja med att krossa salviabladen med morteln och stötpinnen och lägg sedan i de torkade örterna som du vill ha. När allt är blandat rullar du blandningen till små pellets eller kottar och låter dem torka.

Gör din egen salvia-smudge

När de är torra kan pellets eller kottar tändas och användas som rökelse. Detta är inte bara ett bra sätt att spara pengar, utan det gör också att du kan anpassa din rökelse till specifika behov eller intentioner.Ta några kvistar och gör en bunt
Lindar ihop dem med bomullstråd.
Låt dem torka.
Färdiga att använda
Du kan även blanda in kvistar av lavendel, ceder, Eucalyptus ballt utifrån vilken avsikt men har. Likaså kan man linda in torkade blomblad som rosor tex för kärlek.

Hur du renar ditt hem med rökelse av salviaSalvia rökelse medicinalväxt

Att bränna salviarökelse är ett utmärkt sätt att rengöra och rena ditt hem. Den kan användas för att avlägsna negativ energi, främja läkning och skapa en fridfull atmosfär.

 • När rummet är redo tänder du rökelsen med salvia och låter den fylla rummet.
 • Medan rökelsen brinner fokuserar du på intentionen att rensa och rena rummet.
 • Visualisera hur all negativ energi lämnar rummet och ersätts med positiv energi.
 • Du kan gå runt i rummet eller i alla rum och säga “jag renar detta rum från alla negativa energier som inte hör hemma i detta rum”.  Markera särskilt vid dörrar och fönster.
 • När du är klar är det viktigt att se till att rökelsen är helt släckt.

Hur man skapar en inbjudande atmosfär på arbetsplatsen med rökelse av salvia

Att bränna salviarökelse på arbetsplatsen är ett utmärkt sätt att skapa en inbjudande atmosfär. Den kan användas för att minska stress, främja produktivitet och skapa en lugnande miljö.

 • Till att börja med tänder du salviarökelsen och låter den fylla rummet.
 • När rummet är fyllt av den behagliga doften kan du fokusera på intentionen att skapa en inbjudande atmosfär.
 • Visualisera att stressen och negativiteten i rummet ersätts med positiv energi och fokus.
 • Medan salviarökelsen brinner, ta en stund för att meditera eller sitt i stillhet och bara ta in dagen och låt den lugnande energin fylla rummet.
 • När du är klar, se till att släcka rökelsen helt och hållet.

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

1 kommentar

 1. Agneta Granqvist den

  Så mycket underbar kunskap❤️
  Tack för all denna information ❤️

Lämna en tanke