Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Samuel Liddell Mathers

0

Samuel Liddell MacGregor Mathers levde under perioden 8:e januari 1854 till 19:e november 1918. Han föddes i England och dog i Frankrike. Orsaken till hans död är än idag oklar.

Båda hans föräldrar avled när Mathers var i relativt ung ålder. Han la sedan till namnet MacGregor som ett anspråk till hans skotska påbrå, även om det finns väldigt lite bevis om att detta finns i hans familj. Mathers gifte sig med Moina Mathers när han var ungefär 30 år gammal. Mathers var vidare en praktiserande vegetarian, och vissa hävdar att han till och med var vegan. Han var även en, vad man skulle kunna säga för renlevnadsmänniska, och han till exempel rökte inte. Vissa anser att Mathers blev allt mer excentrisk ju äldre han blev.

Som många andra inom ockultismen, hade också Mathers kritiker och även fiender. En av de mest kända fienderna var den tidigare vännen och eleven Aleister Crowley. Crowley utmålade till och med Mathers som en skurk i en av hans noveller. I sina memoarer beskriver Crowley att Mathers brukade spela schack mot olika hedniska gudar. Det gick till så att Mathers satte sig vid de vita schackpjäserna med en tom stol på andra sidan bordet. När Mathers hade gjort sitt drag i spelet, blundade han och väntade på att hans motståndare skulle göra sitt drag. Han skulle sedan flytta en svart pjäs, innan det var hans tur igen med de vita pjäserna. Och så pågick schackspelet.

Den gyllene gryningens hermetiska order

Mathers var en ockultist och är mest känd för att vara en av grundarna till orden Den gyllene gryningens hermetiska order, även kanske mer känd som Golden Dawn. 1888 grundade Mathers orden tillsammans med Dr. William Wynn Westcott, som var en engelsk rättsläkare och frimurare. Westcott hade nämligen kontaktat Mathers för att utveckla magiska ritualer och olika lärande dokument för hans föreslagna egna orden. Man brukar dock anse att även William Robert Woodman är en av grundarna till orden.

Orden är en ceremoniell magisk orden som fortfarande idag existerar. Efter hans död fortsatte hans fru att leda orden. Det fanns maktkamper inom orden, och Mathers ansåg sig bland annat vara den rätta ledaren för orden. Både Mathers och Westcott försökte vid olika tillfällen mörda Woodman, antagligen på grund av rädsla.

Böcker av Samuel Liddell Mathers

Mathers ansågs vara intresserad av krig, och främst då teorier om krig. Hans första bok var faktiskt en översättning av en fransk militärmanual. Han kunde även läsa och skriva på flera olika språk som engelska (modersmålet), franska, latin, grekiska och hebreiska. Utifrån dessa kunskaper översatte han flera olika böcker som The Lesser Key of Solomon, The Book of Abramelin och The Kabbalah Unveiled.

Man brukar anse, genom omfattande research på det brittiska museet, att Mathers har producerat en anmärkningsvärd fusion i den västerländska mysterietraditionen. Tidigare har dessa ordens koncentrerat sig på vissa specifika delar eller traditioner, men Mathers lärde ut var en fusion av alla dessa, och brukar därför ses i framkanten av denna utveckling.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke