Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Saraswati – Vishetens och konstens gudinna

0

Saraswati – Vishetens, konstens och musikens gudinna

Saraswati är känd som vishetens, konstens och musikens gudinna inom hinduismen. Hon är en central figur i denna religion och symboliserar den intellektuella och andliga strävan efter kunskap och renhet. Hon är en av de tre huvudsakliga gudinnorna i hinduismen, tillsammans med Lakshmi och Parvati. Genom att fortsätta läsa den här artikeln får du lära dig mer om Saraswatis ursprung, betydelse, symbolik och roll i den hinduiska tron och kulturen.

Saraswati förknippas med visheten, talet, lärandet och skapandet

Saraswati omnämns i Rigveda (sångernas veda). Detta är en av de äldsta kända skrifterna i världen och den har daterats till mellan år 1500 och 1000 f.Kr. Hon framställdes ursprungligen som en flodgudinna, vilket visar på hennes koppling till det livgivande vattnet och renheten. Med tiden utvecklades dock hennes identitet och hon blev alltmer förknippad med visheten, talet, lärandet och kraften i det konstnärliga skapandet.

Hon avbildas ofta sittande på en vit lotus, en blomma som representerar ljus, kunskap och sanning. Hon håller inte sällan ett musikinstrument som kallas veena – det symboliserar harmonin av tankar och känslor genom musik och ljud. Hon bär även vanligtvis en bok och ett radband (mala), vilket är symboler för meditation, andlig kunskap och ständigt lärande.

Hon bär olika namn men har liknande betydelser i olika läror

I Indien och Nepal firar framför allt studenter och lärare en festival till hennes ära, Saraswati Puja. Det är en tid då man ber om gudinnas välsignelser för vishet, lärande och konstnärliga förmågor. Denna festival äger vanligtvis rum under Magha-månaden (januari-februari). Den ses som höjdpunkten på den akademiska cykeln i många delar av den indiska subkontinenten.

Saraswati har lite olika namn men har liknande betydelser i olika läror och traditioner. Inom hinduismen är hon inte enbart begränsad till vishet och kunskap utan ses även som musikens gudinna. Inom buddhismen, och då i synnerhet i Tibet, är hon känd som Sarasvati och ses som en vishetens gudinna. I Japan kallas hon Benzaiten och är en av de sju lyckogudarna – där representerar hon musik, poesi och vishet.

Saraswatis budskap är relevant än idag

Vi lever i en värld som ständigt förändras, där Saraswatis budskap om vikten av kunskap, musik och konst är lika relevant idag som det var för tusentals år sedan. Denna gudinna påminner oss om att sträva efter vishet och kunskap. Hon påminner oss samtidigt om att denna strävan är en evig process samt att kreativitet och lärande kan leda till andlig upplysning och inre frid. Att uppmuntras till kontinuerlig utveckling och hysa respekt för kunskapens kraft är viktigt för såväl den personliga utvecklingen som den samhälleliga diton.

Avslutande tankar

Saraswati är mer än enbart en gudinna och mytologisk figur. Hon är även en tidlös symbol för strävan efter kunskap, renhet och konstnärligt skapande. Hennes mångsidiga roll återspeglar den oskiljaktiga kopplingen mellan det andliga och det intellektuella. Hon påminner dagligen om att lärandets och kreativiteten är värdefulla för våra mänskliga liv. Det budskap som hon förknippas med betonar också att sann vishet uppnås genom en harmoni av tankar, ord och handlingar.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke