Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Shiva – som tillsammans med Vishnu och Brahma anses tillhöra hinduismens heliga treenighet

0

Shiva är en av de allra viktigaste gudarna i den hinduiska tron, tillsammans med Vishnu och Brahma, och anses tillhöra hinduismens heliga treenighet. Shiva är en komplex varelse som representerar godhet och välvilja samt agerar beskyddare, samtidigt som han även har en mörkare sida som ledare för onda andar, vampyrer och spöken. Han är dessutom tjuvarnas, tiggarnas och skurkarnas herre. Han associeras dessutom med tiden och betraktas som en förstörare, men anses även ha en koppling till skapande.

Inom hinduismen tror man att universum återskapas i cykler (var 2 160 000 000:e år). Shiva förstör universum i slutet av varje cykel och möjliggör därmed en ny skapelse. Han är dessutom väldigt asketisk och avhåller sig från all slags njutning, för att istället koncentrera sig på mediation som ett sätt att finna den ultimata glädjen.

Shivas familj

Shivas fru var Parvati, en gudinna som ofta föds som Kali och Durga. Hon återföddes även som Sati, guden Dakshas dotter. Daksha gillade inte att Sati gifte sig med Shiva, och höll därför en särskild offerceremoni för alla gudar utom just Shiva. Detta gjorde Sati väldigt upprörd, och hon kastade sig på offerelden.

Shiva reagerade på denna tragedi genom att skapa två demoner (Rudrakali och Virabhadra) från sitt hår. Dessa bägge demoner löpte amok på ceremonin och halshögg Daksha. De andra gudarna vädjade till Shiva att sätta stopp för våldet, varpå Shiva återupplivade Daksha men med ett gethuvud istället för hans avhuggna huvud. Sati återföddes senare som Parvati i hennes nästa liv och gifte sig då på nytt med Shiva.

Parvati och Shiva fick en son tillsammans, guden Ganesha. Pojken skapades av lera och jord för att hålla Parvati sällskap och skydda henne medan Shiva vandrade omkring och mediterade. Andra söner som de bägge gudarna fick tillsammans var Kuvera, skatternas gud, och Skanda, krigsguden.

Så avbildas Shiva i konsten

Shiva kan avbildas på lite annorlunda sätt, men i Indien avbildas han ofta naken, med flera armar och håret uppsatt i en hårknut. Han har ofta tre horisontella ränder och ett tredje vertikalt öga i pannan. Han bär en huvudbonad med en halvmåne och en dödskalle (vilken representerar Brahmas femte huvud, vilket han högg av som ett straff för att guden suktade efter sin egen dotter Sandhya), ett halsband med dödskallar samt ormar som armband.

Med detta utseende dansar han ofta i en cirkel av eld, vilken representerar den eviga tidscykeln. Han håller den heliga elden som förstör universum samt trumman som ljuder skapelsens första ljud. En hand gör en lugnande gest och en annan pekar på hans fot, symbolen för frälsning. Han trampar även med en fot på dvärgen Apasmara Purusha, vilken representerar illusion och leder människor bort från sanningen.

Shiva kan även avbildas ståendes på ett ben med högerbenet vikt framför sitt vänstra knä, hållandes ett radband i sin högra hand. Detta är en vanlig ställning i asketisk meditation. Han kan även rida på sin vita tjur, bära en pilbåge av silver, hålla en antilop och bära en fäll av tigerpäls eller elefanthud. Dessa är symboler för hans berömda skicklighet som jägare.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke