Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Thérèse av Lisieux
- Skyddshelgon

0

Skyddshelgonet Thérèse av Lisieux

Thérèse av Lisieux, även känd som Thérèse av Jesusbarnet och “Jesus lilla blomma”, är ett av de mest älskade skyddshelgonen i den katolska kyrkan. Hon levde ett enkelt och djupt andligt liv som har inspirerat otaliga människor världen över att följa hennes “lilla väg” av kärlek och tillit till Gud. Här får du lära dig mer om hennes liv och arvet efter detta enastående helgon.

Hennes tidiga liv och kall

Thérèse av Lisieux föddes som Thérèse Martin den 2 januari 1873 i franska Alençon. Hon var den yngsta av nio barn. Efter att ha förlorat sin mor vid fyra års ålder kom Thérèse mycket nära sina äldre systrar och sin far. Hennes djupa religiösa känslor märktes tidigt, och redan som ung flicka kände hon ett starkt kall att bli nunna.

Vid femton års ålder tilläts hon träda in i Karmelitklostret i Lisieux. Detta efter att först ha övertygat kyrkan om sin mognad och beslutsamhet. Det var i detta kloster som hon sedan skulle tillbringa resten av sitt korta liv, som hon ägnade åt att be och reflektera.

Thérèse av Lisieux är känd för “den lilla vägen”

Thérèse av Lisieux är kanske mest känd för sin andliga lära som hon kallade “den lilla vägen” till helighet. Denna lära är enkel men kraftfull. Den går ut på att det är möjligt för alla att uppnå helighet genom att göra små gärningar med stor kärlek. Hon trodde inte på att stora gärningar var nödvändiga för att tjäna Gud. Thérèse menade att det snarare handlar om att göra det vanliga på ett extraordinärt sätt med hjärtats renhet och kärlek.

Thérèse skrev flera andliga texter, varav den mest kända är hennes självbiografi. I denna bok delar hon med sig av sina insikter och erfarenheter av att leva ett liv fullständigt överlämnad åt Gud. Boken har översatts till många olika språk och fortsätter att beröra människors hjärtan världen över.

Hon är missionärernas, blomsterodlarnas och AIDS-patienternas skyddshelgon

Thérèse av Lisieux avled av tuberkulos den 30 september 1897, bara 24 år gammal. Trots sin korta tid här på jorden kom hennes djup och mognad i det andliga livet snabbt att erkännas. Hon helgonförklarades 1925 och utnämndes till kyrkolärare 1997 av Johannes Paulus II, en sällsynt ära som delas med blott ett fåtal helgon.

Idag fortsätter Thérèse av Lisieux att inspirera människor över hela världen. Hennes enkla men djupgående budskap om att helighet är tillgängligt för alla och att kärlekens väg är den högsta är ständigt aktuellt. Klostret där hon levde är en pilgrimsplats för dem som söker andlig vägledning.

Hennes helgondag äger rum den 1 oktober och firas som en påminnelse om hennes liv och lära. Thérèse av Lisieux är också ett skyddshelgon för missionärer, blomsterodlare och dem som lider av AIDS. Hon påminner dessa personer om sitt löfte att “tillbringa sin himmel med att göra gott på jorden.”

Thérèse är också ett kraftfullt exempel på hur enkla handlingar av kärlek kan förändra världen. Hon har också visat hur alla själar, oavsett deras tillstånd, kan komma närmare det gudomliga genom att vara ödmjuka och tro.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke