Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Skyddshelgonet Urban av Langres – ett ljus i mörka tider

2

Skyddshelgonet Urban av Langres – ett ljus i mörka tider

Inom kristendomen finns det många berättelser om män och kvinnor vars liv och gärningar har inspirerat efterföljande generationer av troende. En av dessa imponerande personer är Urban av Langres, ett skyddshelgon vars historia berör. Han hade både en andlig hängivenhet samt ett mod och en styrka som han visade prov på i en tid präglad av förföljelse och utmaningar. Hans liv och verk får oss att fokusera på den tidiga kristendomens utveckling i Gallien och visar hur tron kan skänka hopp och i svåra tider.

Urban av Langres växte upp i en turbulent tid

Urban av Langres levde under det tredje århundradet e.Kr. Det var en tid då den kristna kyrkan fortfarande var ganska ung och ofta utsatt för förföljelse. Urban föddes i en romersk familj och växte upp i en tid av stora politiska och religiösa förändringar. Trots den stora osäkerheten som rådde och risken för förföljelse valde han att konvertera till kristendomen. Detta var ett beslut som skulle bana väg för både prövningar och andlig upplysning.

Urbans djupa tro och ledarskapsförmåga gjorde honom snart till en viktig figur i den kristna gemenskapen i Gallien. Han valdes till biskop av Langres och ställdes inför utmaningen att leda de kristna följarna genom en av de mest turbulenta tiderna i kyrkans historia. Hans ledarskap präglades av en stark omsorg för de troende och deras välfärd samt en orubblig tro på de kristna budskapen om kärlek och förlåtelse.

Han offrade sitt liv för sin tro

Som biskop utsattes Urban av förföljelser från den romerska staten som såg den växande kristna kyrkan som ett hot mot den etablerade religiösa och sociala ordningen. Trots hot om  våld och död fortsatte han att predika och utöva sin tro öppet. Det ledde till att han till slut arresterades.

Enligt legenden vägrade Urban att avsäga sig sin kristna tro, trots tortyr och hot. Därmed blev han en källa till inspiration för andra kristna, både under sin livstid och långt efter sin död. Till slut dog han martyrdöden – han offrade sitt liv för sin tro och blev en symbol för den ultimata uppoffringen för kärleken och tron.

Skyddshelgonet Urban av Langres fortsätter att inspirera och vägleda troende

Efter Urbans död började man snabbt vörda honom som ett helgon. Detta var förstås en ära som bekräftade hur viktig han var för kyrkan och dess följare. Det bekräftade också den varaktiga prägel som han har satt på kristendomen. Troende från när och fjärran vallfärdade till hans helgedom för att be och söka inspiration.

Än idag fortsätter skyddshelgonet Urban av Langres att inspirera och vägleda. Han är skyddshelgon för vinodlare, vinmakare, tunnbindare och trädgårdsmästare. Många vänder sig till honom för att få hjälp med missväxt, frost, stormar, alkoholism eller svimning.

Hans livshistoria påminner oss också om kraften i personlig tro. Den visar också hur enskilda personer kan påverka världen på ett påtagligt sätt, med hjälp av sin övertygelse. Därför är Urban av Langres idag ett historiskt ljus som påminner om att hoppet kan blomstra och leda till förändring, även i de mörkaste tider.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

2 kommentarer

  1. elin den

    Tack för inspirerande läsning och hopp! 🙂

    • Vivi den

      Tack, kram vivi

Lämna en tanke