Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Spiritism genom historien

2

Under 1800-talet introducerade en fransk herre vid namn Hippolyte Léon Denizard Rivail den spiritualistiska filosofin spiritism. Detta gjorde han under kodnamnet Allan Kardec. Spiritismen handlar om andar och deras ursprung och öden, samt deras relation till den kroppsliga världen. Denna filosofi spred sig snabbt till andra länder och idag samlar organisationen International Spiritist Council medlemmar från 35 olika länder under sin flagga.

Enligt spiritismen är människor egentligen odödliga andar som tillfälligt lever i fysiska kroppar, och pånyttföds åtskilliga gånger för att uppnå såväl intellektuella som moraliska förbättringar. Andarna kan genom antingen ett passivt eller ett aktivt medium ha en positiv eller negativ inverkan på den fysiska värld som vi lever i. Begreppet spiritism dök upp första gången i Allan Kardecs bok The Spirits’ Book från 1857, vilket var en bok som syftade till att åtskilja begreppen spiritualism och spiritism.

Spiritismen har sedan dess influerat en social rörelse som inkluderar healingcenter, sjukhus och välgörenhetsorganisationer, vilka involverar miljontals människor i dussintalet länder. Allra flest anhängare har rörelsen i Brasilien. Spiritismen var också inflytelserik vid skapandet av den vietnamesiska religionen caodaism år 1926.

Spiritismen på 1900-talet

Efter Allan Kardecs död fortsatte spiritismen att sprida sig och blev känd internationellt. Många välutbildade människor i såväl Europa som USA tog till sig spiritismen som en logisk förklaring till verkligheten, Gud och livet efter döden. Tusentals spiritistcentran öppnades runt om i Europa, Nordamerika och inte minst i Brasilien. I vissa europeiska länder inkluderades spiritismens lära även i skolundervisningen.

Under första världskriget började spiritismens glöd att falna. Anledningarna till att spiritismen började förlora sin populäritet i början av 1900-talet var flera:

 • De traditionella religionernas reaktioner.
 • Flera kända konvertiter såsom William Crookes, Camille Flammarion och Arthur Conan Doyle hade gått bort.
 • Uppkomsten av vetenskapliga förklaringar för spirituella fenomen såsom psykoanalys
 • Spiritister och andra minoritetsgrupper var förtryckta av fascistregimer, bland annat i Portugal och Italien.

Spiritismens blomstrande i Sydamerika

I Sydamerika försvagades inte spridandet av spiritismen av någon av de ovanstående faktorerna. Katolicismen började bli allt mindre populär och myndigheterna motsatte sig inte spiritismen. De flesta människorna var heller inte medvetna om de vetenskapliga upptäckter som hade gjorts och religionen hade inte spridit sig uppåt i samhällsskiktet till överklassen. Tack vare ett fåtal hängivna predikare lyckades spiritismen lägga en stabil grund, på vilken den kunde överleva och utvecklas till den viktiga rörelse den än idag är.

Allra mest framgångsrik var religionen i Brasilien, där över fyra miljoner människor idag anser sig själva vara spiritister, enligt undersökningar som har gjorts på senare år. Det gör Brasilien till det land i världen som har allra flest anhängare till spiritismen.

Bland de nya ledande personer som förespråkar spiritismens lära kan Francisco Candido Xavier, Divaldo Pereira Franco, Waldo Vieira och många andra brasilianska medborgare nämnas. Dessa har lyckats återuppliva intresset för kommunikationen med livet efter detta, välgörenhet och självförbättring, inte bara i Brasilien utan även i många omgivande länder i Sydamerika samt i länder i Afrika, Europa, Asien och Nordamerika. I Sverige finns spiritualistiska föreningar på många håll i landet och Sällskapet Sanningssökarna i Stockholm, som grundades redan år 1904, är den äldsta av de föreningar som ännu är aktiva.

Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

 1. Adisa Beckovic den

  Hej! Jag har en skoluppgift där jag håller på att skriva om spiritism, och jag har lite frågor som jag undrar om du kunde svara på? 🙂 svara gärna tillbaka om du är tillgänglig. Tack!

  • Vivi den

   Hej! Hinner tyvärr inte. Vänligen vivi

Lämna en tanke