Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Splendor Solis

0

Alkemin är en slags spekulativ tanke som går ut på att försöka omvandla oädla basmetaller såsom koppar och bly till ädla metaller som till exempel guld och silver. Den alkemiska läran gick även ut på att upptäcka ett botemedel mot sjukdom och ett sätt att förlänga det mänskliga livet. Alkemin finns omnämnd i historiska skrifter så tidigt om på 1100-talet och överensstämmer i vissa aspekter med astrologin, vilket är en äldre tradition.

Inom bägge dessa traditioner har man dock försökt upptäcka förhållandet mellan människan och kosmos samt exploatera denna till sin fördel. Det finns ett antal alkemiska texter som har stått emot tidens tand. Få av dessa är dock lika imponerande som Splendor Solis.

Splendor Solis – alkemins främst illustrerade verk

Splendor Solis (solens strålglans) är en berömd och färggrann alkemisk text. Den tidigaste versionen av verket är daterat till mellan 1532 och 1535, och texten finns bevarad på ett museum i Berlin. Senare kopior av verket återfinns i Kassel, Nürnberg, Paris och London.

Originalet av Splendor Solis bestod av sju kapitel och dök upp i den tyska staden Augsburg. Textens författare anses vara den legendariske Salomon Trismosin. Verket består av en sekvens med 22 detaljerade bilder omgärdade av kantlinjer och ornament.

Bilderna föreställer den klassiska alkemiska processen av kungens död och återfödelse. De inkluderar sju flaskor som var och en associeras med en planet. Inuti flaskorna visas en process där djursymboler förvandlas till kungen och drottningen, den vita och röda tinkturen.

Splendor Solis har en stil som härstammar från en tidigare tidsålder, men det är enligt experter samtidigt uppenbart att verket är från 1500-talet.

Splendor Solis illustrationer dyker upp i oväntade sammanhang

Det Splendor Solis anses vara det vackraste och mest välkända illustrerade alkemiska verket i världen. Dess bilder återfinns på flera olika håll och har bland annat prytt publikationer om alkemi, fantasynoveller, esoteriska böcker om självhjälp samt dykt upp på skivomslag. De flesta av oss är förmodligen inte medvetna om det, men sannolikheten är stor att du vid något tillfälle har stött på en illustration från denna text.

När illustrationerna rycks från sitt sammanhang, är det lätt hänt att man frågar sig vad bilderna egentligen handlar om. Men Splendor Solis är inte på något sätt en manual eller en kokbok för alkemister. Det rör sig inte om hur man skapar ett alkemiskt hopkok i syfte att skapa guld. Splendor Solis fastställer istället alkemins filosofi, en världsåskådning som enligt alkemister existerar och verkar i samklang med naturen. Denna världsåskådning respekterar den gudomliga skapelsen, samtidigt som människan stödjer dess tillväxt med hjälp av alkemi.

Hela texten kretsar kring de sju kapitlen med 22 färgstarka bilder. Texten berör filosofins komplexitet, samtidigt som författaren av verket ger själva kemin en mer underordnad roll.

Det är dock uppenbart att verkets författare och illustratör har träffat mitt i prick när det kommer till verkets ton. För under flera århundraden efter Splendor Solis publicering har verket bestått. Det har också under denna tid kommit att bli det mest utmärkta exemplaret av en illustrerad alkemisk text.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke