Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Stark hälsoväxt, om chilins egenskaper

0

Chilipepparn är en frukt som idag odlas världen över, bland annat i Indien, Kina, Filippinerna, Indonesien, Spanien, Korea, Japan och Mexiko. Förutom att vara en ingrediens som kan tillsätta hetta till vilken maträtt som helst, för chilin även med sig flera olika hälsofördelar.

Torkad chili anses vara en av de mest hälsosamma råvarorna som finns. Chilin nämligen är rik på såväl E-vitamin som A-vitamin, K-vitamin, B-vitamin, fiber, koppar, järn, mangan och kalium. Kapsaicin, ett av de många ämnen som finns i chilipepparn, används för att behandla smärtan vid osteoartrit. Flera studier har gjorts på chilins smärtstillande egenskaper, bland annat en studie där 200 patienter med psoriasis deltog. De patienter som gavs kapsaicin upplevde en markant förbättring av sina symptom än övriga deltagare i studien. Chilin har även flera andra medicinska användningsområden:

Chili förbättrar synen

En tesked chilipeppar innehåller 9 procent av den dagliga rekommenderade dosen av A-vitamin. A-vitamin är känd för att främja synförmågan och förhindra makuladegeneration och nattblindhet i takt med att vi åldras.

Chili motverkar infektioner

En matsked chili innehåller mer drygt hela det dagliga behovet av C-vitamin. C-vitamin är en kraftfull vattenlöslig antioxidant som hjälper kroppen att stärka immunförsvaret och bekämpar de cancerframkallande fria radikaler som finns i kroppen.

Chili främjar hårets och hudens hälsa

Ett tillräckligt stort intag av C-vitamin främjar inte bara immunförsvaret, utan kan även bidra till produktionen av kollagen. Kollagen är ett ämne som är viktigt för hårets och hudens hälsa.

Chili kan sänka blodtrycket

Varje matsked av chili innehåller 145 mg kalium. Chilin innehåller dessutom endast 1,6 mg natrium per matsked. Denna kombination tillsammans med det faktum att chilin innehåller folat gör att chilipepparn har blodtryckssänkande egenskaper, och därför kan ha en lindrande verkan hos personer med högt blodtryck. Chilin får även blodkärlen att slappna av, samtidigt som blodflödet bibehålls.

Chili innehåller B-vitamin

Chili är en bra källa för B-vitamin såsom niacin (B3) och riboflavin. Niacin är en vitamin som är känd för att kunna öka det goda kolesterolet och minska risken för kardiovaskulära sjukdomar. En niacinbrist leder till pellagra – en sjukdom som ger symptom såsom diarré, dermatit, demens och insomni (en oförmåga att somna).

Chilin innehåller även folsyra och, som tidigare nämnts, folat. Folsyra (B9) är ett ämne som främjar kroppens produktion av röda blodkroppar och förebygger anemi (blodbrist). Detta ämne är även viktigt för att främja en snabb celldelning och tillväxt, vilket är viktigt under graviditet och för spädbarns tillväxt. En brist på folsyra hos gravida kvinnor kan bland annat leda till födsel av ett undernärt spädbarn.

Chili kan främja bildningen av röda blodkroppar

Chili kan som sagt främja bildningen av röda blodkroppar, då chilipepparn innehåller järn och koppar vilka är viktiga för bildningen av dessa. En brist på järn kan leda till blodbrist, utmattning och muskelsvaghet.

Chili kan förbättra den kognitiva förmågan

Den mängd järn som finns i chilipepparn kan bidra till att öka produktionen av hemoglobin samt öka blodflödet. Tillräckliga mängder av syre och järn i hjärnan är nödvändigt för en god kognitiv förmåga samt en minskning av kognitiva störningar såsom Alzheimers sjukdom och demens.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke