Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Stevia ett alternativt socker

0

Som vi alla känner till är socker dessvärre inte ett hälsosamt livsmedel, i synnerhet inte när det konsumeras i överdrivna mängder. Som en följd av vår ökade medvetenhet om problemen med sockerkonsumtionen har dock framsteg gjorts på området. Vissa av de alternativa sockerprodukter som har tagits fram är skadliga, men vissa utgör faktiskt bra alternativ till socker. Många av de alternativa sockerprodukter som idag finns på marknaden är artificiella och kan ge biverkningar. Andra, till exempel lönnsirap och honung, är lite bättre sett ur ett hälsomässigt perspektiv än processat socker men innehåller fortfarande stora mängder naturligt förekommande sockerarter såsom fruktos.

Ett sötningsmedel som ofta glöms bort i virrvarret är stevia – ett alternativt socker som förespråkare hävdar är det bästa sötningsmedlet av de alla.

Vad är stevia?

Stevia är en ört som härstammar från Sydamerika, men numera växer den över hela världen. Det är en väldigt söt ört som anses vara mellan 100 och 200 gånger sötare än socker, men inte höjer blodsockernivåerna på samma sätt som socker och andra artificiella sötningsmedel gör. Stevia har använts som ett sötningsmedel och en medicinalört i olika kulturer runtom i världen i flera århundraden, men har först på senare år blivit populär i vår moderna värld.

Även om steviablad (torkade eller färska) är ett naturligt sötningsmedel, är tyvärr många moderna former av sötningsmedel som är baserade på stevia processade och pulverbaserade. Faktum är att dessa populära varianter av sötningsmedlet genomgår dussintals steg, från blekning till att dess kemi förändras.

Det finns två ämnen i stevia som gör örten söt: rebaudiosid A och steviosid. Rebaudiosid A utvinns oftare än steviosid och används i sötningsmedel och pulver med stevia, men är då inte den enda ingrediensen. Faktum är att de flesta sötningsmedel med stevia på marknaden innehåller såväl erytritol – en sockerart från majs som dextros och andra artificiella sötningsmedel.

Steviosid utgör endast upp till 10 procent av sötheten i stevia men har även en ovanligt besk eftersmak som många ogillar. Det innehåller de flesta av de fördelar som stevia för med sig vad gäller hälsofördelar, och är även det av de bägge ämnena som har studerats i störst utsträckning.

Fördelar med naturlig stevia

Stevia är en hälsoört som har använts under en lång tid men som även har studerats i modern tid, då forskare har undersökt dess påstådda hälsoeffekter. I en dubbelblind placebo-studie fann man att regelbunden konsumtion av stevia kan bidra till att sänka blodtrycket hos patienter med något förhöjt blodtryck. I en annan studie upptäckte man att stevia kan ha den egenskapen att det hämmar tillväxten av bröstcancerceller, även om detta ännu inte har utforskats tillräckligt mycket för att man ska kunna dra för stora slutsatser av fyndet.

De flesta människor som äter stevia använder det som ett alternativt socker, och genom att undvika att konsumera socker kan dessa individer gynnas bara genom detta faktum. I studier på människor har man aldrig funnit några problem kopplade till rena och naturliga former av stevia, samtidigt som dussintals studier har visat hälsofördelarna med detta alternativ till socker.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke