Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Sufimästaren Rumi

0

En person som har tillskrivits en stor betydelse inom sufismen är Jalal al-din Rumi. Rumi var en sufimästare, persisk poet och mystiker.

Rumis liv

Jalal al-din Rumi föddes 31:a oktober år 1207 i regionen Balkh i det nuvarande Afghanistan och dog 17:e december 1273. Han var son till en sufier vid namn Baha ad-din Walad som var väldigt omtyckt och respekterad av den persiska kungen. Fadern var en persisk teolog, författare och mystiker. Han flydde bland annat med sin familj från Djingis Khan och hans mongoliska ryttare. Hans namn, Jalal-al din, betyder trons salighet och Rumi kommer från Rom som betyder grekernas rike.

Rumi träffade år 1244 Shams ad-din Tabrizi i staden Konya i det nuvarande Turkiet. Enligt legenden omvände ad-din Tabrizi Rumi från en islamisk rättslärd som studerade, till en mystiker som skrev tusentals verser poesi. ad-din Tabrizi anses vars Rumis andlige mentor och den som gav Rumi insikten att kärleken övergår det sinnliga samt ett esoterismen är vägvisaren i religionen islam.

Rumi var gift två gånger, först med Gauhar Khatun och efter hennes död med Kera Khatun. Han fick två söner i sitt första äktenskap och en son och en dotter från det andra äktenskapet. När Rumi dog grundade en av hans lärjungar och en av hans söner en sufisk orden vid namn Mevlevi till Rumis ära.

Rumis poesi och inflytande

Många människor anser att Rumi är den störste av de persiska poeterna inom den esoteriska inriktningen. I hans dikter har kärleken en speciell betydelse, där han beskriver Gud som den älskade. Han beskriver att förhållandet mellan människa och Gud avspeglas i kärlek. Idag anser man att Rumi är en symbol för tolerans och en uppfattning om att alla religioner i världen har samma källa, nämligen det gudomliga.

Rumi har som sagt fått en stor betydelse inom sufismen, men anses även ha haft ett stort inflytande på världslitteraturen. Han beskrivs som den störste sufipoeten genom tiderna. Orientalisten Reynold A. Nicholson har beskrivit Rumi som den främste mystiske poeten genom alla tider. Dikterna han har skrivit är väl ansedda i bland annat Turkiet, Iran, Pakistan samt bland den muslimska befolkningen i Indien och Bosnien. Han har även ett stort inflytande på den persiska litteraturen.

Människor inom olika gebit över hela världen har genom århundraden läst, inspirerats och beundrats av Rumi. Bland annat har Rembrandt blivit inspirerad i sitt målande utifrån hans dikter. Påven Johannes XXII sa till och år 1958 i ett tal att han bugar sig i respekt för hans minne i den katolska världens namn. Ghandi har också inspirerats av Rumis verk när han talar om fred och samförstånd och den svenske diplomaten och FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld citerar Rumi i sin bok. År 2007 blev Rumi till och med utnämnd till fredspoet av Unesco och hans 800-årsdag firades över hela världen. Rumi har genom sitt inflytande satt prägel på bland annat konst i USA och har till och med fått smeknamnet “the persian love-machine” av tidningen Newsweek.

Inom den muslimska världen kallas oftast Rumi för mawlana som betyder vår mästare.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke