Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Svarta madonnan och alkemi

0

Svarta madonnan – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer

Den svarta madonnan och hennes koppling till alkemin

Den svarta madonnan kallas de avbildningar av Jungfru Maria där hon avbildas med mörk hy. Hon förknippas ofta med egenskaper såsom fertilitet och beskydd samt helande krafter. En av de aspekter kring henne som har hamnat lite i skymundan är hennes koppling till alkemi. I denna artikel utforskar vi kopplingen – läs vidare för att lära dig mer om den!

Den svarta madonnan har en lång och komplex historia

Historien bakom den svarta madonnan är såväl lång som komplex. Bilder av henne kan hittas inom en rad olika kulturer runt om i världen. Hon har bland annat en koppling till alkemin som vi utforskar närmare här. Alkemin är en gammal filosofisk och andlig lära som går ut på att omvandla oädla metaller till ädla sådana. Alkemisterna trodde att denna överföring (transmutation) till guld kunde ge dem andlig upplysning och en djupare förståelse för universum.

Inom alkemin ses den svarta madonnan som en symbol för prima materia, det råmaterial från vilket all skapelse uppstår. Hon förknippas även med negredo, det första steget i den alkemiska processen. I detta steg måste alkemisten konfrontera och omvandla sin negativitet och sitt mörker.

Den svarta madonnans koppling till alkemin kan identifieras i flera olika avbildelser av henne genom historien. I vissa bilder kan man se att hon håller i ett kärl eller en behållare, vilket symboliserar alkemistens smältdegel. Alkemister använde sig av en smältdegel för att värma upp och rena prima materia. På så vis skulle denna omvandlas till ett ädlare ämne, såsom guld.

I andra fall där den svarta madonnan har avbildats visas hon istället tillsammans med en orm. Ormen representerar då alkemistens förmåga att dra nytta av, och omvandla, universums urenergi. Ormen förknippas även med kundalini, d.v.s. den gudomliga energi som sägs finnas inuti alla mänskliga varelser. Energin ska kunna väckas genom andligt utövande.

Kopplingen till alkemin är inte enbart symbolisk

Den svarta madonnans koppling till alkemin är dock inte enbart symbolisk. Det finns nämligen även berättelser om alkemister som har försökt få hjälp av henne i sitt arbete. En sådan berättelse handlar om Nicolas Flamel, en fransk alkemist som levde under 1300- och 1400-talen. Enligt legenden ska Flamel ha fått en bok med alkemiska hemligheter från en mystisk figur. Senare avslöjades det att den mystiska figuren i själva verket var den svarta madonnan.

Flamel använde sig av sin nyvunna kunskap ur boken för att omvandla oädla metaller till guld. Genom att göra detta blev han otroligt rik. Men han använde även sin rikedom för att hjälpa de fattiga och behövande. Därför minns han idag som en filantrop såväl som en alkemist.

Berättelserna om den svarta madonnan och hennes koppling till alkemi cirkulerar än i dag och resonerar med många personer. Många moderna alkemister och andligt sökande personer ser henne som en kraftfull symbol för omvandling och återfödelse. Hon ses även som en symbol för det gudomligt feminina. Många feminister och andliga kvinnor har därför tagit hennes bild till sig.

Sammanfattning

För att sammanfatta denna artikel om den svarta madonnan är detta alltså en komplex figur. Hon är också en mångfacetterad symbol med en lång och anrik historia. Hennes koppling till alkemin är bara en av flera olika lager av betydelser som omger henne. Kopplingen till alkemin står även för universums omvandlande kraft och människans potential till andlig utveckling och upplysning.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke