Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Swedenborg – Vetenskapsman och mystiker

0

Swedenborg – Vetenskapsmannens andliga uppvaknande

Emanuel Swedenborg (1688-1772) var en svensk vetenskapsman, filosof, teolog och mystiker. Hans arbete och visioner har haft ett varaktigt inflytande genom århundradena på en rad olika områden, från teologi till psykologi. Han var en framstående vetenskapsman långt innan han i medelåldern upplevde flera andliga uppenbarelser. Dessa upplevelser skulle komma att definiera den andra halvan av hans liv och arbete. Här riktar vi strålkastarljuset mot Swedenborgs liv, hans vetenskapliga och andliga bidrag samt det arv han har lämnat efter sig.

Tidigt liv och vetenskaplig karriär

Emanuel Swedenborg föddes i Stockholm och växte upp i en välbeställd familj. Hans far, Jesper Swedberg, var en framstående biskop och professor vid Uppsala Universitet. Emanuel visade tidigt att han hade en bred intellektuell nyfikenhet och ett anmärkningsvärt läshuvud. Efter att ha avslutat sina studier vid Uppsala Universitet tillbringade han tid utomlands. Där studerade han vetenskap och teknik, främst inom områdena matematik, astronomi och mekanik.

Under sitt liv som vetenskapsman stod Swedenborg för stora bidrag till olika fält. Han utarbetade teorier om universum som förutspådde senare vetenskapliga upptäckter. nebularhypotesen om solsystemets ursprung är ett exempel på en sådan. Han studerade även anatomi och fysiologi i ett försök att förstå kopplingen mellan själ och kropp. Även det arbete som han utförde inom dessa områden var före sin tid.

Swedenborgs andliga uppvaknande och teologiska skrifter

Runt 1744 genomgick Swedenborg en djupgående andlig kris som ledde till en serie visioner och uppenbarelser. Han hävdade sig ha blivit kallad av Gud för att skriva en himmels lära i syfte att reformera kristendomen. Enligt Emanuel själv hade han fått förmågan att besöka himlen och helvetet och kommunicera med änglar och andar. Detta var början på hans andliga skrivande, som sedan skulle uppta resten av hans liv.

Swedenborgs teologiska skrifter är omfattande och täcker en mängd olika ämnen. Han skrev detaljerat om sina visioner av himlen och helvetet i verket “Himmel och Helvete” och presenterade sin teologi i “En Himmelsk Lära”. Hans verk introducerade idén om att Bibeln har en inre mening som är dold för det bokstavliga planet. Han betonade även vikten av kärlek och godhet gentemot andra som vägen till andlig frälsning.

Swedenborgs idéer togs emot med blandade reaktioner under hans livstid. Men de kom att få ett stort inflytande på senare religiösa rörelser och tänkare. Swedenborgianismen, eller Nya Kyrkan, grundades på hans läror och är aktiv än idag. Dessutom har hans skrifter påverkat en rad framstående personer inom litteraturen, filosofin och psykologin, såsom William Blake, Ralph Waldo Emerson och Carl Jung.

Han är känd som enbart “Swedenborg”

Emanuel är allmänt känd som enbart “Swedenborg” i många sammanhang. Så är särskilt fallet när det gäller hans andliga och teologiska skrifter. Detta namn har blivit synonymt med hans unika bidrag inom religiös filosofi och mystik. Trots att han gjorde betydande vetenskapliga bidrag under den första halvan av sitt liv är det inte främst dessa han har blivit känd för. Det är istället hans andliga upplevelser och de skrifter som följde dessa som har skapat hans varaktiga rykte. Så när man idag refererar till “Swedenborg” är det ofta hans teologiska insikter och visioner som står i fokus.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke