Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Telekinetisk förmåga

3

Ordet telekinesi kommer från grekiskans τήλε, som betyder fjärran och κίνησις som betyder rörelse. Telekinesi är ett, av vissa ett påstått, parapsykologiskt fenomen som innebär att en människa kan bland annat flytta på ett objekt, endast utifrån den egna viljan och tanken. Från början trodde man antagligen att telekinsesi innebar att det var spöken och/eller andar som flyttade olika slags objekt av olika anledningar. Parapsykologin i sig studerar olika paranormala fenomen, till exempel hur medvetandet kan överleva även efter döden.

Telekinesi förklarar, eller tenderar till att försöka, hur man som individ kan påverka materia med sina egna tankar. Det gäller både materia som är synligt och stillastående, och till exempel hur man påverkar utgången från ett tärningskast. Ibland kan avstånden som personen flyttar objektet, vara väldigt långa. Vissa hävdar också att man genom telekinetiska förmågor kan flyga, skapa telekinetiska sköldar, som används för att skydda både sig själv och andra, samt påverka materia på en väldigt liten nivå, nämligen molekylärnivå.

Man brukar säga att telekinesi är en undergrupp till psykokinesi, medan vissa hävdar att det är samma sak. En del menar vidare att andra undergrupper är bland annat pyrokinesi, som kan göra att man ändrar temperaturen hos materian, samt hydrokinesi, som gör att personen kan påverka rörelserna hos vattenmolekyler.

Termen telekinesi kom till redan på slutet av 1800-talet, genom introduktion av den ryska fysikern Alexander N. Aksakof. Termen psykokinesi kom till cirka 24 år senare, nämligen 1914 av den amerikanske författaren Henry Holt där han beskrev detta i sin bok On the Cosmic Relations. Sedan började även parapsykologen J.B. Rhine använda termen under 1930-talet i samband med olika slags experiment.

Personer med telekinetisk förmåga?

Den kanske mest berömda personen som hävdar att han har en telekinetisk förmåga, är den israeliske magikern Uri Geller. Geller har gjort olika slags framträdanden där han bland annat böjer skedar med hjälp av tankens kraft. Han har tidigare påstått att dessa förmågor är paranormala och något som han fått av utomjordingar. På 1970-talet undersökte vetenskapsmän förmågorna, och kom fram till att Gellers handlingar kunde påvisa en fortsättning i vidare studier. På så vis myntades även termen Geller-effekten, vilket innebär den typ av förmågor som vetenskapsmännen ansåg fanns hos honom.

En annan person som har påståtts ha en telekinetisk förmåga är den ryska kvinnan Nina Kulagina. Hon påstods ha psykiska förmågor som var något utöver det vanliga då hon kunde flytta olika slags föremål med hjälp av sina egna tankar. Detta ska finnas dokumenterat i gamla sovjetiska filmer.

Telekinesi har både anhängare och skeptiker. Geller till exempel har hävdats vara en illusionist och som inte har någon telekinetisk förmåga. Det fanns till exempel ett laboratorium på universitet Princeton som gjorde experiment inom telekinesi. Syftet var att försöka påvisa att detta existerar. Om de lyckades påvisa det eller inte råder delade meningar om. Även Kulaginas påstådda förmågor har både förespråkare och skeptiker.

Telekinesi i populärkulturen

Telekinesi är vanligt förekommande inom populärkulturen, framför allt inom science fiction-genren. Inom denna genren är det då också vanligt att utomjordingar eller superhjältar får dessa förmågor. För att nämna några exempel så har superhjälten Sylar, Eleven i TV-serien Stranger Things, jedi-riddare i Stjärnornas krig och neutrinerna i Turtles på 1980-talet, kinetiska förmågor.

Dela.

Om skribenten

3 kommentarer

 1. Christine Hernandez den

  Undrar om min sambo vill fortsätta med vårt förhållande igen?

  • Vivi den

   Tyvärr så ger vi inte konsultationer i loggen. kram vivi

 2. Emelie den

  Jag prövat TELEKINESIS men funkar inte så tror det bra är fejk det ända jag kan gör är få pendel att röra på sig eller ett snöre jag håller i eller halsband

Lämna en tanke