Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Tempelriddarna och den heliga graalen

0

Tempelriddarna och den heliga graalen

Tempelriddarna var kända som beskyddare av den heliga graalen. De var ett mytomspunnet brödraskap av religiösa krigare som tros ha funnit den stora skatten under ett tempel i Jerusalem. Under sina korståg på 1100- och 1200-talen var de aktiva över stora delar av Europa samt i Mellanöstern. Men en stor del om legenden om dem kretsar alltså kring ett enskilt föremål.

Vilka var tempelriddarna?

Tempelriddarna har länge fascinerat såväl historiker som arkeologer och andra intresserade. Detta tack vare att så mycket om denna orden och dess aktiviteter är höljt i dunkel.

Tempelriddarorden grundades i Jerusalem år 1118 i syfte att skydda pilgrimer i det Heliga landet. Orden grundades av en fransk adelsman vid namn Hugues de Payns och bestod ursprungligen av blott nio man. De blev dock snabbt en mäktig kraft att räkna med i Europa, där de bland annat fick skattemässiga förmåner och mottog frikostiga donationer.

Utöver att beskydda den heliga graalen ska de även ha ansvarat för beskyddandet av förbundsarken. Den sistnämnda reliken är en guldprydd träkista som sägs innehålla vad som återstår av de lagtavlor med tio budord som Moses mottog på berget Sinai.

Berättelserna om tempelriddarna och den heliga graalen har på senare år givit inspiration åt såväl filmmakare som författare. Legenden om dem har bland annat inspirerat till boken Da Vinci-koden och Indiana Jones-filmerna.

Vad är egentligen den heliga graalen?

Den heliga graalen är en bägare som Jesus och hans lärjungar ska ha druckit ur. Den ska ha använts för att inmundiga vinet vid deras sista måltid. Graalen sägs även ha använts för att samla upp Jesus blod i samband med hans korsfästning. Detta enligt den medeltida kristna tron, och legenderna om tempelriddarna och graalen har levt vidare till våra dagar.

En person som spelar en viktig roll i berättelsen om graalen är Josef från Arimataia (icke att förväxla med Josef från Nasaret). Han var en av Jesus lärjungar och ska ha befunnit sig på plats vid korset för att samla upp Jesus blod. Josef ska även ha betalat för den grav som Jesus senare placerades i.

Josef själv ska även han ha placerats i en gravkammare liknande den som Jesus hamnade i. Men varje morgon producerade graalen mat och vatten åt Josef, vilket gjorde att han lyckades överleva denna grymma behandling. Han ska senare ha rest till England och fört med sig graalen dit. Faktum är att han ska ha rört sig i området kring Glastonbury, som ju ska ha varit den plats där Avalon låg. Här sammanfogas alltså berättelsen om Tempelriddarna och den heliga graalen med Arturlegenden.

Exakt vad som hände sedan och var den heliga graalen befinner sig idag är dock okänt. Under medeltiden ökade pilgrimernas aktivitet i Europa såväl som i Mellanöstern. Under denna tid försökte många sko sig på den ökade aktiviteten och sålde alla reliker som de kunde komma över, äkta som förfalskade. Det finns idag flera olika föremål som allesammans påstås vara den heliga graalen. Allt som allt rör det sig om närmare två hundra föremål som sägs vara den äkta graalen.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke