Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Tiamat – den mesopotamiska urgudinnan

0

Tiamat – den mesopotamiska urgudinnan

Den forntida mesopotamiska mytologin har ett helt pärlband med gudar och gudinnor. Allesammans har de en viktig roll för den övergripande kosmiska ordningen. En av dessa gudomliga varelser är Tiamat, urgudinnan som förknippas med kaos och skapelsen. Hon sticker ut som en kraftfull och inflytelserik person i mytologin.

Tiamats berättelse handlar om såväl skapelse och förstörelse. Denna motsägelsefullhet kastar ett ljus på den komplexa mesopotamiska tro som än idag fortsätter att förbluffa och fängsla såväl forskare som entusiaster.

Tiamat är en urgudinna som även förknippades med saltvattnet

Tiamat är en urgudinna inom den mesopotamiska mytologin och nära sammankopplad med den babyloniska skapelseberättelsen, Enuma elish. Den härstammar från 2000-talet f.Kr. och berättar om hur universum och de olika gudarna kom till. Tiamat sägs enligt denna skapelseberättelse vara förkroppsligandet av urtidens saltvatten. Hon beskrivs ofta som en orm eller drake och symboliserar de kaosartade naturkrafter som existerade innan kosmos i sin nuvarande form uppstod.

Tiamats make Apsu var färskvattnets gud och de ska enligt Enuma elish ha förenats för att föda den första generationen gudar. Dessa gudar skulle dock visa sig vara högljudda och störande, vilket ledde till en konflikt mellan de båda urgudarna och deras avkommor.

Hon förklarade krig mot de yngre gudar som hon fött fram

När spänningarna mellan urgudarna och deras avkommor eskalerade beslöt sig Tiamat för att förklara krig mot de yngre gudarna. Hon skapade då en arme med monstruösa varelser, såsom drakar, ormar och skorpionmänniskor. Hon gjorde ockås sin nya make, Kingu, till ledare för denna armé.

Som ett svar på detta uppror valde gudarna Marduk, stormguden, som sin härförare. Han gick med på att strida mot Tiamat på villkoret att han vid en eventuell seger skulle få herraväldet över gudarna.

Det blev en hård kamp mellan Tiamat och Marduk, men i slutändan gick Marduk vinnande över striden mot urgudinnan. Han slaktade Tiamat och använde hennes döda kropp för att skapa universum. Han delade hennes kropp i två delar och använde den ena delen för att skapa himlen och den andra för att skapa jorden. I och med detta kom hennes kaotiska krafter att tyna bort och den kosmiska ordningen ersatte dem.

Tiamat är en viktig del av den mesopotamiska mytologin

Berättelsen om Tiamat är en viktig del av den mesopotamiska mytologin. Den representerar kampen mellan ordning och kaos samt skapelsens och förstörelsens föränderliga krafter. Hennes underlag mot Marduk innebar också att civilisationen till slut vann över naturens otämjda krafter. Detta ledde till att en gudomlig ordning etablerades för att ersätta urtidens kaos.

Denna berättelse har också haft stor inverkan på världskulturen. Till exempel har den influerat flera olika religioner. Ett exempel på en sådan är den hebreiska bibeln, där Första Moseboken i mångt och mycket liknar denna babyloniska berättelse. Även i denna bibel porträtteras ett vattnigt kaos som föregår skapandet av världen som vi idag känner till den.

Dessutom har Tiamat också förevigats i populärkulturen tack vare olika verk inom genrerna fantasy och science fiction. Till exempel förekommer hon i rollspel såsom Dungeons & Dragons, där hon porträtteras som en fruktad drakgudinna.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke