Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Tillverka din egen smudge (rökelse)

2

Smudge är namnet på en cigarrliknande örtkvast som man tänder eld på så att den glöder och låter sedan röken rena dig själv, föremål eller utrymmen. Man kan köpa färdiga smudge-sticks i affärer och bokhandlare med new-age inriktning eller på mässor, men visst är det roligare att göra dina egna nu när naturen står i full blom!

I traditionell smudge hos indianer är det framförallt vit salvia (Salvia apiana) som används i reningsceremonier och den växer vilt på stäppen i syd-och nordamerika. Den kan odlas här, men det är ofta för kallt för att få ett lyckat resultat. Jag har en förkärlek för att använda de växter som naturligt finns omkring mig, eftersom det är den energi och vibration jag själv lever i. I gammal shamansk och indiansk tradition förordades att man skulle använda de växter som växer i omgivningen där man bor eftersom man är naturligt ihopkopplade med dem. Så ta fram en örtkorg, en sax och ut och plocka växter!

Olika växter som kan användas till din smudge:

Salvia – Salvia officinalis
Kryddsalvia finns att köpa i närmsta livsmedelsbutik eller på en handelsträdgård. Oerhört renande för energier av alla slag. Namnet kommer från latinets ”salvare” som betyder hela, läka eller rädda.
Rosmarin – Rosmarinus officinalis
Samma sak här, finns att köpa som krydda eller växt. Traditionellt använd vid exorcism. Renande och beskyddande.
Oregano – Origanum vulgare
Oregano, eller Kungsmynta som den också heter växer ofta i trädgårdar och förökar sig snabbt så att en del betraktar den som ogräs. Inte vi, vi tar tacksamt emot denna fantastiska växt som har så mycket mer power än att bara sätta smak på pizza. Oerhört effektiv att rena allt från energier till baciller. Håller dessutom flugor borta!
Lavendel – Lavandula officinalis
Vår kära, underbara lavendel. Helar, renar, läker – allt! Kan alltid läggas till, stärker effekten av mildare örter, mildrar effekten av de mer dramatiska.
Citronmeliss – Melissa officinalis.
Även kallad hjärtans fröjd, skänker healing och lugn.
Pepparmynta – Mentha x piperita
Renande och uppfräschande. Har en stärkande effekt.
Gråbo – Artemisia vulgaris
Gråbons energi är magiskt renande och är den växt som används för att göra ren kristallkulor innan användning. I den kinesiska medicinen använder man något som kallas för moxa, man eldar en cigarr med örter över vissa punkter för att värma och rena – och den traditionella örten i moxa är gråbo.
En – Juniper communis
Ibland är jag nästan förvånad över hur många som missat att enen är GRYM på att rena energier. Sträv, envis och okuvlig. Enbuskar binder ondska så man skall passa sig för att gräva upp enar hur som helst. De står där av en anledning och ger sig inte i första taget. Fråga växten innan du plockar, annars lär du få ett rejält stick i fingret. Ber du om lov har du en vän som motar bort det mesta i ovälkomna energier. Och den pekar med hela handen!
Tall – Pinus Sylvestris och Gran – Picea abies
Våra vanliga tallar och granar är kraftfulla läkeväxter. Av tall gör man som bekant såpa och traditionen med julgran har man för att rena luften då många människor möts och baciller lätt sprids.
Björk – Betula L.
Björkbladen är mycket renande och stärkande med sin förmåga att driva ut gifter ur kroppen. Därav den finska traditionen att slå sig på kroppen med björkris i bastun.

Det här behöver du:

 • Något att plocka växterna i, en korg eller ett durkslag så att eventuella hyresgäster kan få göra sorti.
 • En sax att klippa med.
 • Hushållssnöre i bomull.

Så här gör du:

 • Plocka växterna, helst en solig dag (då har de mest energi). Plocka varsamt, ta inte mer än du behöver och tacka växten för att du får ta del av och använda dess energi. Se det som ett heligt arbete. Indianerna välsignade alltid växterna de använde.
 • Lägg ihop bladen i en bunt.
 • Bind ihop dem längst ner med ett bomullssnöre.
 • Vira sedan snöret uppåt runt bladen så att det blir en cigarr, vänd uppe vid toppen och vira snöret nedåt och fäst det längst ner.

Låt sedan torka i någon vecka eller tills du känner att den är torr, du kan lägga den i en korg och vända så att det hela tiden är luftigt, eller så kan du hänga upp den på tork i ett snöre.

När du skall smudge:

Du behöver en tändare eller tändstickor att tända eld på ditt smudgestick med. Ha också något som fångar upp glöd och aska, ett askfat eller något annat eldfast, en liten järngryta eller en kastrull.
Tänd eld så att det glöder som en cigarr, brinner det får du försiktigt blåsa ut elden så att det bara är glöd.
Gå sedan runt och låt röken rena ditt hem, utrymmen, din aura, dina kristaller, dina tarotkort eller vad du känner behöver renas! När du är klar så släcker du cigarren i kärlet, sen är det bara att tända den nästa gång du känner att du behöver fräscha upp dig eller något annat.
Att smudga sig inför en meditation eller kanalisering är en bra ritual att lägga till sina vanor. Både rökens renande effekt på energierna tillsammans med din intention gör att kroppen snabbt ställer in sig på att vara ren och klar i sinnet och ta emot högre vibrationer.

Namasté Åsa

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

2 kommentarer

 1. sot den

  Underbart Åsa! <3

 2. Annelie hedström den

  hej vad bra du skrivit om rökelse och mycket annat fullmånen var mycket bra med jag är en kvinna på 50år jobbar också som medium på tarotlinjen och är kristall healing och målar änglar och hjälper människor bor upp i västerbotten med familj och ett barn 14år ja det finns mycket att berätta du fick mej att tänka och börja meditera igen tack för det

Lämna en tanke