Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Trollkarlen Merlin och hans magiska krafter

2

Trollkarlen Merlin – en mytologisk figur

Den mest kända trollkarlen i historien måste vara Merlin. Få personer är så omtalade och förekommer i så många olika spännande och häpnadsväckande historier. Och länge har han förekommit i populärkulturen via böcker, filmer och TV-serier.

Trollkarlen Merlin och kung Arthur

När man hör talas om trollkarlen Merlin tänker man kanske främst på hans samröre med kung Arthur. Merlin, som på walesiska heter Myrrdin, nämns för första gången i historien i den walesiska historieskrivaren Nennius krönika på 900-talet.

Han nämns sedan i en sagohistoria av Geoffrey av Monmouth som hette Historia Regum Britanniae som skrevs 1135. I denna sagohistoria var Merlin bard hos en hövding vid namn Ambrosius Aurelianus. Denna person var en stor del i att bretonerna fick fortsatt frihet mot sachsarna. Han gjorde även olika slags tjänster åt den dåvarande kungen Uther Pendragon och sedermera åt sonen Arthur. Arthur som sedan blev den berömde kung Arthur.

Merlin var inte bara en vän till kung Arthur utan vissa menar att det var hans förslag att instifta riddarna av det runda bordet. Riddarna var kung Arthurs allierade riddare. Andra menar att Merlin fick välja 28 män att fylla vissa tomma stolar runt bordet. Han ansågs därmed vara en inflytelserik rådgivare till kungen.

Efter kung Arthurs död drog sig Merlin tillbaka till skogen där han sedan dog i ensamhet. Andra menar att han förvandlade sig själv till ett träd efter att hans livs kärlek avfärdat honom. Vissa legender menar dock att de istället levde lyckliga i alla sina dagar. Merlins kärlek var den så kallade damen i sjön, vilket var den person som gav det berömda svärdet Excalibur till kung Arthur. Det sägs att Merlin byggde ett palats till henne men hon blev alltmer rädd för honom. Detta gjorde att hon spärrade in honom i en kristallbur där han fick stanna för evigt.

Merlin och hans magiska krafter

Merlin förekommer i den brittiska och keltiska mytologin. Det sägs att trollkarlen Merlin levde på 500-talet. Han anses ha varit en bard, vilket var en keltisk diktare eller sångare, siare och trollkarl. Hur han egentligen såg ut vet man inte utan han beskrivs i olika åldrar och utseenden. Han anses ha kunnat ändra skepnad. Trollkarlen Merlin sägs ha kunnat vara allt från en ung pojke till en äldre skäggig man. Ibland kunde han till och med ses som en hjort.

Vissa menar att hans föräldrar var en prinsessa och en vildman och utifrån detta fick han en magisk kunskap. Enligt andra fick han dessa kunskaper av sin syster efter att alla hans bröder dött i ett krig.

Man menar att han använde sina mystiska och magiska krafter endast för goda och ärliga ändamål. Enligt vissa hade han bland annat att göra med uppförandet av Stonehenge. I vissa legender var Merlin dock en ond person från början men att han under sin uppväxt istället började göra bra saker med sina krafter. Detta eftersom han var son till en demon och en nunna eller en adelsdam eller som vissa menar, son till en häxa.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

2 kommentarer

  1. Carina den

    Tack för alla texter du lägger ut. Alltid lika intressant att läsa🥰

    • Vivi den

      Roligt att höra, kram vivi

Lämna en tanke