Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Tussilago – medicinalväxt

0

Hästhovsört – En naturlig ört för hälsa och välmående

I djupet av vår mångfacetterade flora döljer sig en ört som tillhör naturens egna apotek – hästhovsört. Denna ört går under det latinska namnet Tussilago farfara och har sedan urminnes tider använts som en medicinalväxt. Inom folkmedicinen har den använts för att behandla ett brett spektrum av åkommor. Växten har en förmåga att kunna växa i tuffa miljöer, såsom längs vägkanter och på öppna fält. Därmed är den en symbol för naturens outtröttliga kraft och vilja att finna lösningar på problem.

I denna artikel utforskar vi de medicinska egenskaperna hos växten hästhovsört. Vi tittar närmare på dess användningsområden som medicinalväxt och belyser vad du bör tänka på om du funderar på att använda den i detta syfte.

Hästhovsört har en lång historia som medicinalväxt

Hästhovsört har länge använts som medicinalväxt. Här i Europa har vi använt den ända sedan antiken för örtens läkande egenskaper. Framför allt har den använts för behandling av lung- och luftvägssjukdomar. Dess latinska namn, Tussilago farfara, härstammar från flera olika ord:

  • Ordet “tussilago” kommer från orden “tussis”, som betyder hosta, och “ago”, som betyder att agera. Detta är en tydlig referens till örtens användning som ett botemedel mot hosta.
  • Ordet “farfara” tros härröra till de mjölaktiga, vita fläckarna som finns på undersidan av växtens blad. Dessa fläckar har gett växten ett karakteristiskt utseende som påminner om mjölk som har pudrats över bladen.

Egenskaper och användningsområden

Denna medicinalväxt är främst känd för sina antiinflammatoriska, slemlösande och lugnande  egenskaper. Den innehåller bland annat saponiner och flavonoider. Dessa egenskaper bidrar till att ge hästhovsört dess medicinala egenskaper.

Traditionellt sett har växten använts för att lindra tillstånd som bronkit, astma och olika former av hosta. Dess blad och blommor har även använts kutant (direkt på huden) för att behandla hudåkommor såsom eksem och psoriasis.

Allra mest erkänd är växten som ett botemedel mot hosta och andra lungrelaterade sjukdomar. Dess slemlösande egenskaper hjälper till att mjuka upp och avlägsna slem från luftvägarna. Därmed kan den göra det enklare för en person med hosta eller liknande tillstånd att kunna andas mer normalt.

Tänk på detta om du funderar på att använda hästhovsört

Funderar du på att använda hästhovsört för dess medicinala egenskaper? Då bör du använda den med försiktighet trots dess många fördelar. Den innehåller nämligen pyrrolizidinalkaloider som kan vara giftiga för levern om du intar en större mängd. Detsamma gäller också om du intar en mindre mängd men under en längre tid. Därför är det viktigt att konsultera en expert på området innan du börjar konsumera hästhovsört.

Avslutande tankar

Hästhovsört är ett bevis på naturens förmåga att läka oss människor genom sitt alldeles egna apotek. Denna ört har använts inom folkmedicinen över hela världen vilket vittnar om dess värde som medicinalväxt. Dock är det väldigt viktigt att iaktta försiktighet vid användning om örten, med tanke på dess potentiella risker. Med detta sagt ger den en fascinerande inblick i forntida visdom och naturens outtömliga apotek. Detta uppskattas särskilt i en tid där intresset för naturliga och traditionella läkemedel växer.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke