Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är ayurveda?

0

Ayurveda är en riktigt gammal indisk läkekonst och faktiskt en av världens äldsta holistiska system för att hela kroppen. Denna filosofi har flera tusen år på nacken men används fortfarande av många människor världen över. Den bygger på en tro om att hälsa och välbefinnande är beroende av en balans mellan kropp, sinne och själ. Det primära fokuset med ayurvedisk läkekonst är att främja en god hälsa, snarare än att bekämpa sjukdomar. Det finns dock även behandlingar som kan användas för specifika hälsoproblem.

De två huvudsakliga principerna för ayurveda är dels att sinnet och kroppen är förbundna på ett sätt som inte kan upplösas, och dels att det inte finns någonting med mer makt att läka och förvandla kroppen än sinnet. Det är vår egen medvedenhet som håller oss friska. Genom att utöka denna medvetenhet och balansera den, kan vi sedan föra vidare denna balans till kroppen. Denna process är inte så komplicerad som det kanske låter. När du till exempel mediterar, kan du utan vidare ansträngning träda in i ett tillstånd av expanderade medvetenhet och en inre ro som fräschar upp ditt sinne och återställer balansen.

Meditation för balansering av kropp och själ

Eftersom kroppen och själen är oskiljaktiga, balanseras kroppen på ett naturligt sätt genom utövandet av meditation. I detta vilsamma tillstånd minskar kroppens produktion av stresshormoner, såsom kortisol och adrenalin, och du kan också öka din produktion av signalsubstanser som förbättrar välbefinnandet, bland annat serotonin, dopamin, endorfiner och oxytocin. Meditation är dock bara ett av de många kraftfulla verktyg som de gamla ayurvediska läkarna föreskrev för balansering av kropp och själ. Ayurveda erbjuder också många andra metoder för att öka självkännedomen och främja ett tillstånd där kropp och själ är balanserade. Här får du några exempel på viktiga aspekter av den ayurvediska filosofin.

Ät en smakrik och färggrann diet

Förutom andningen, är förmågan att äta kroppens viktigaste funktion. För att skapa en sund kropp och själ, måste de livsmedel som du stoppar i dig vara näringsrika. Bra näring får du genom att konsumera en stor andel färska livsmedel som har förberetts på ett lämpligt sätt, och äts på ett medvetet sätt. Ett enkelt sätt att säkerställa att din kost är balanserad, är att inkludera de sex ayurvediska smakerna (sött, salt, surt, stickande, bittert och sammandragande) i alla måltider du äter. På så vis kan du se till att du äter livsmedel ur alla de stora kategorierna av livsmedel och får i dig alla viktiga näringsämnen.

Slarva inte med sömnen

Enligt Ayurveda är sömnen som mänsklighetens barnflicka. Under sömnen repareras kroppen och föryngrar sig. Om du inte får tillräckligt med vilsam sömn, störs kroppens balans vilket försvagar ditt immunförsvar och påskyndar åldrandet. Du behöver generellt sett mellan sex och åtta timmars vilsam sömn varje natt. Vad innebär då vilsam sömn? Det betyder att du inte använder dig av läkemedel eller alkohol för att somna, utan att du helt enkelt släcker ljuset och sover gott hela natten. Om du känner dig full av energi när du vaknar, vet du att du fick en god natts sömn.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke