Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är en svetthydda?

0

Om du är nyfiken på vad en svetthydda är och de ceremonier som äger rum i en sådan är du långt ifrån ensam. För många är svetthyddor någonting mystiskt och och lockande, samtidigt som de kanske upplevs som lite läskiga. Du kanske till och med tänker att en svetthydda är lite osäker? Faktum är att vi människor har utfört rituella svettningar i tusentals år. Men likt andra aktiviteter som involverar extrem hetta kan en ceremoni i en svetthydda innebära viss risk.

Skillnaden mellan en svetthydda och en bastu

Alla ceremonier skiljer sig åt, beroende på ceremonins ledares traditioner. De kan antingen hållas i tystnad, eller i samband med rituellt trummande eller mässande. Som alla förstår blir en svetthydda riktigt varm. De flesta svetthyddor uppnår temperaturer på närmare 40 grader under ceremonin.

En svetthydda skiljer sig åt från en bastu på två sätt. För det första handlar en bastu enbart om värme, medan en svetthydda har ett stort andligt fokus. För det andra är det inte rekommenderat att stanna kvar i en bastu i mer än 20-30 minuter, medan de flesta ceremonier i svetthyddor varar i flera timmar.

Detta händer under en ceremoni i en svetthydda

En ceremoni i en svetthydda handlar om så mycket mer än att bara svettas. Det rör sig om renande ritualer som används för flera olika syften, beroende på kultur och tillfälle. De flesta ceremonier som utövas i svetthyddor idag har en koppling till indiankulturer. Inom dessa kulturer används denna typ av ceremonier för att tacka, hela, söka visdom samt för att rena sinne, kropp och själ.

Dessa ceremonier äger vanligtvis rum i en rund svetthydda, även om man inom vissa kulturer använder teepees eller gropar som täckts med trädstammar och grenar. Precis utanför hyddan tänds en eld. Elden övervakas av en en person som värmer upp de stenar som används för att hålla hyddan varm. Denna person placerar sedan ut stenarna i ett hål i mitten av hyddan. Han eller hon lägger ofta till tobak eller cedarträ som ett offer. Därefter ber personen samtidigt osm vatten hälls över stenarna för att skapa en tjock ånga.

Andliga och fysiska fördelar med svetthyddor

Alla delar av en ceremoni i en svetthydda, från byggandet av hyddan till bönerna, har en andlig symbolik. Hyddans form är tänkt att representera jordens sköte, vilket förnyar och renar de personer som befinner sig i hyddan.

Själva ceremonin delas ofta in i fyra delar som representerar olika andliga utmaningar. Svetthyddan är en andlig plats som frambringar själviakttagelse och en gemenskap med jorden, samt förnyandet av sociala och kulturella band. Genom att mässa, trumma och meditera kan deltagarna enklare utstå hettan under en längre tid än vad de vanligtvis hade kunnat, vilket lär deltagarna att överkomma fysiskt obehag och frustration.

Dessa ceremonier kan ge en betydande andlig upplevelse, vilken kan förklaras av vetenskapen. Forskning har visat att ihållande hetta frigör samma endorfiner som tung fysisk aktivitet, men utan det utsläpp av adrenalin som följer till exempel en utmanande yogaform som Ashtanga vinyasa.

Svetthyddan kan även hjälpa till att motverka infektioner genom att skapa ett tillfälligt febertillstånd i kroppen, vilket vissa hävdar lindrar kronisk inflammation. Hettan är också ett bra botemedel mot artros, muskelvärk och hudbesvär. Dessa kan lindras genom det ökade blodtillflöde som sker vid hudens yta.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke