Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är skillnaden mellan en talisman och en amulett?

0

Många frågar sig vad skillnaden mellan en amulett och en talisman egentligen här. Här kommer vi därför försöka reda ut begreppen och förklara skillnaderna mellan dessa bägge magiska föremål.

Vad är en amulett?

En amulett kan vara vilket föremål som helst (men är ofta litet till storleken) som syftar till att föra med sig tur och/eller skydda sin ägare. Det kan även röra sig om ett föremål som har magiska egenskaper som kan skydda ägaren mot otur, sjukdom eller ondska. Amuletten kan antingen användas för specifika ändamål eller för tur i största allmänhet. Vanliga föremål som används som amuletter är bland annat diamanter, kristaller, stenar, statyer, mynt, teckningar, hängsmycken, växter, djur och ord. Dessa bärs ofta i form av ett halsband eller ett hängsmycke, men de kan egentligen bäras var som helst (ju närmre kroppen en amulett bärs, desto mer kraftfull tros amulettens magi kunna vara).

Vad är en talisman?

En talisman är en annan slags föremål som har magiska eller övernaturliga krafter, och det råder delade meningar kring vad den exakta skillnaden mellan en talisman och en amulett är. Vissa hävdar att en talisman har en större kraft, eller att talismanen kan vara laddad med magi som ger dess ägare kraft, eller att en talisman används för specifika ändamål snarare än generella sådana. Talismaner är dessutom ofta mer komplicerade än amuletter, eftersom de ofta har ristade eller graverade tecken, eller har magiska symboler eller inskriptioner i till exempel guld.

Generellt sett bärs inte talismaner på kroppen, utan bärs istället i en ficka eller väska, eller förvaras i närheten av de föremål som den är tänkt att användas på (till exempel hängandes över ett barns säng). När en talisman används tillsammans med en lämplig trollformel, kan trollformeln göra talismanen betydligt mer kraftfull. En talisman kan dock även användas självständigt, då den inneboende magin ofta anses vara tillräckligt kraftfull.

Talismaner och amuletter genom historien

Såväl talismaner som amuletter har använts inom folktron i alla delar av världen och genom hela mänsklighetens historia, från de talismaner och amuletter som i Arabvärlden skulle skydda mot det onda ögat, till den talisman som användes inom voodoon för att ge skydd eller föra tur med sig, till de amuletter som skulle bota sjukdom hos djur och människor som levde i stammar i norra Skottland. Mynt och medaljer, särskilt de med hål i sig eller de med vissa designer, trodde man i romarriket kunde bota sjukdom, föra med sig tur och påverka människors beteenden.

Pyramidformade hängsmycken som pekade mot gudarna bars i Asien, medan ett öga målades på grekiska dryckesbägare så tidigt som på 600-talet f.Kr. för att hålla onda andar borta medan man drack. En amulett tillverkad av en trädgren användes i medeltidens England för att framkalla magiska krafter. Den kanske mest kraftfulla talismanen inom den moderna häxkonsten är pentagrammet.

Många amuletter och talismaner tillverkas av siffror eller bokstäver som till synes kan verka meningslösa, men som tros ge goda vibrationer och ha kraftfulla magiska egenskaper. Siffror och bokstäver som tillsammans bildar trianglar är ett vanligt exempel på dessa, särskilt när de ser likadana ut från alla håll och tillsammans bildar ett magiskt tal såsom 15 eller 18.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke