Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är totem

0

Ett totem kan antingen vara ett naturligt föremål eller en levande varelse, såsom ett djur, som används som en symbol för en individ, en familj, en klan eller en annan sammanslutning. Totem är som en slags ikon vilken vi kan vända oss till för att få viktiga påminnelser. Det kan till exempel vara så att en person bär ett björntotem för att påminna sig om att vara kraftfull. Andra kanske har ett trädtotem för att minnas sina rötter.

En totempåle är ett utmärkt exempel på vad ett totem egentligen är. En sådan påle innehåller generellt sett flera olika slags djur som staplas på varandra för att representera klanens makt och personlighet.

Ett totem behöver dock inte vara så påtagligt utan kan även vara mer abstrakt. Ett exempel på detta är en totemtatuering som kan syfta till att påminna dig om de saker du försöker uppnå eller redan har uppnått. Det är precis lika djupsinnigt att tatuera ett totem som att skapa en totempåle.

Det är inte heller så att ett totem nödvändigtvis måste symboliseras av ett landgående djur. Även träd, fåglar, insekter, växter, havslevande djur och i princip allt som lever på vår planet och har en speciell betydelse för dig kan vara ditt totem. De flesta väljer ett djur som totem men det går precis lika bra att välja någonting annat.

Därför behöver ett totem inte komma från djurriket

Det finns många exempel genom historien på totem som inte härstammar från djurriket. Till exempel så hade kelterna vissa träd som totem. Även det kanadensiska lönnträdet är ett slags totem, en symbol som representerar Kanada som land. Lönnlövet återfinns bland annat på landets flagga, på vissa av deras mynt och även på bröstet på hockeylaget Toronto Maple Leafs.

Men varför skulle man vilja välja en växt som totem före ett djur? Det är lätt att identifiera sig med varelser ur djurriket. Vi kan utan omsvep ge djuren mänskliga egenskaper då djuren ofta uppvisar ett människoliknande beteende. Men ett löv, en solros eller ett träd kan vara svårare att hämta inspiration från.

I själva verket är det dock inte särskilt svårt, det handlar bara om att vara observant. På samma sätt som vi kan se vissa egenskaper hos djur, är det möjligt att göra detta även i växtriket.

Till exempel befinner sig lönnträdet, och därmed även lönnlövet, i ett ständigt tillstånd av förnyelse och förändring. Det är också en resurs som har varit viktig för oss människor sedan urminnes tider. Bland annat så har lönnsirap använts för att läka sår och för att göra livsmedel sötare. Man skulle därför kunna hävda att lönnlövet är ett totem som symboliserar förnyelse, förändring och en tillgång.

Avslutande tankar om totem

Egentligen kan vad du än dras till, som representerar någonting som är viktigt för dig, användas som ett totem. Det finns praktiskt taget inga regler för vad som är möjligt och inte.

Förhoppningsvis har denna text givit dig klarhet i vad ett totem är. Förhoppningsvis ger den dig gott om inspiration och motivation att finna ditt egna totem.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke