Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vänderot – naturens lugnande medel

0

Vänderot – naturens eget lugnande medel

Vänderot, även känd som valeriana, är en medicinalväxt som länge har använts för att främja avslappning och förbättra sömn. Denna växt tillhör familjen kaprifolväxter (Caprifoliaceae) och har i tusentals år använts för sina lugnande egenskaper, som har gjort den populär över hela världen. Här utforskar vi denna växts historia och medicinska användningsområden samt förklarar hur du kan använda den.

Vänderot har använts som ett läkemedel sedan antiken

Vänderot har använts som ett läkemedel ända sedan antiken Grekland och Rom. Den berömda grekiska läkaren Hippokrates beskrev dess lugnande egenskaper. En annan framstående läkare, Galenos, använde den för att behandla sömnlöshet hos sina patienter. På medeltiden blev växten en viktig del av den europeiska folkmedicinen. Den användes då för att behandla en rad olika åkommor, från ångest till matsmältningsbesvär.

I medicinska sammanhang är roten den del av denna växt som används. Den innehåller flera aktiva ämnen, inklusive valepotriater, valeriansyra och olika alkaloider. Dessa olika ämnen bidrar till att ge vänderot dess lugnande effekt. De verkar på det centrala nervsystemet och hjälper till att främja avslappning och sömn.

Några vanliga användningsområden för denna medicinalväxt är för att behandla:

  • Sömnstörningar. Vänderot är mest känd för sin förmåga att förbättra sömnkvaliteten. Flera studier har visat att den kan minska insomningstiden och förbättra sömnens djup och kvalitet.
  • Ångest och stress. Växten används ofta för att lindra symtom på ångest och stress. Dess lugnande effekt kan bidra till att minska nervositet och spänning.
  • Matsmältningsbesvär. Traditionellt har den även använts för att lindra matsmältningsbesvär som uppblåsthet och kramper.

Så använder man vänderot

Vänderot finns idag tillgängligt i flera olika former, däribland som te, tinktur, kapslar och tabletter. Du kan bland annat använda den på något av följande sätt:

  • För att göra te på denna växt tillsätter du en tesked torkad vänderot till en kopp kokande vatten. Låt dra i 10-15 minuter och drick innan du går och lägger dig så främjar du en god nattsömn.
  • Tinkturer är koncentrerade extrakt som kan tas i små mängder. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen eller rådgör med en läkare om du är osäker.
  • Kapslar eller tabletter. Vänderot i tablett- eller kapselform kan vara ett smidigt sätt att få en exakt dos. Dessa finns i olika styrkor och tas enligt anvisningarna på förpackningen.

Var försiktig och tänk på biverkningarna

Detta är alltså en kraftfull medicinalväxt som länge har använts för att främja avslappning och förbättra sömnen. Men även om vänderot anses vara en säker medicinalväxt för de flesta människor att använda kan det finnas vissa biverkningar. Några av de vanligaste biverkningarna är huvudvärk, yrsel och magbesvär. Det är viktigt att inte kombinera vänderot med andra lugnande medel eller alkohol. Om du gör detta kan det nämligen förstärka den lugnande effekten och orsaka en överdriven dåsighet.

Gravida och ammande kvinnor bör undvika att använda denna medicinalväxt. Detta då det i dagsläget inte finns tillräckligt med forskning som styrker att det är säkert för dessa grupper att använda den. Om du har ett allvarligt medicinskt tillstånd eller tar andra mediciner är det också bäst att rådgöra med en läkare innan du börjar använda vänderot.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke