Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Våra magiska fornnordiska gudinnor

0

Fornnordiska gudinnor

Asynjorna är motsvarigheten till de manliga gudarna inom nordisk mytologi. Dessa fornnordiska gudinnor lever i Asgård tillsammans med asarna (de manliga gudarna). Det finns många intressanta gudinnor i den nordiska mytologin och nedan presenterar vi några av de viktigaste!

Freja – fruktbarhetens gudinna

Freja är fruktbarhetens och kärlekens gudinna. Vissa forskare menar att denna viktiga fornnordiska gudinna kan ha fått en veckodag uppkallad efter sig. Vi syftar då på fredagen – en dag som andra hävdar har uppkallats efter Frigg, Odens hustru. Hur det ligger till med detta lämnar vi därför därhän för stunden.

Hur som helst är Freja dotter till Njord och dennes syster Nerthus. Freja har även en tvillingbror vid namn Frej. Hon är alltså kärlekens gudinna men även lustens, skönhetens, fruktbarhetens och guldets gudinna. Freja tillhörde tidigare vanernas släkte. Hon var dock en av de vaner som skickades till asarna för att få till stånd en vapenvila efter kriget dessa bägge släkten emellan.

Hel – underjordens gudinna

En annan varelse som är värd att nämna när man diskuterar fornnordiska gudinnor är Hel. Hon är underjordens gudinna och är ett av guden Lokes barn. Hennes mor var jätten Angerboda och hon är därmed syskon med den berömda vargen Fenrisulven och den ökände midgårdsormen Jormundgand. Hel är med en del av en väldigt ökänd och farlig familj. Hennes namn kommer från det faktum att hon var dold eller begrav i underjorden.

Idun – ungdomens gudinna

Idun är ungdomens gudinna i den nordiska mytologin. Hon är också vårens gudinna och hustru till Brage, skaldekonstens gud. Hon har odödlighetens magiska äpplen i sin ägo och dessa måste gudarna äta för att behålla sin ungdomlighet.

En gång tillfångatogs såväl Idun som hennes magiska äpplen av jätten Tjatse. Gudarna började då att åldras men de lyckades tvinga Loke att rädda Idun. Detta gjorde han genom att anta skepnaden av en falk och förvandla Idun till en nöt, varpå han flög iväg med henne i sina klor.

Nanna – sorgens gudinna

Sorgens gudinna hette Nanna och var fru med guden Balder. Efter Balders död dog dock Nanna och placerades på Balders skepp tillsammans med hans lik för att få en vikingabegravning till sjöss. Skeppet sattes i brand och de bägge makarna återförenades på nytt igen.

Sif – äktenskapets och svågerlagets gudinna

Sif är en av de fornnordiska gudinnor som förekommer ganska ofta i skrift i den fornnordiska litteraturen. Referenserna till henne är dock ganska vaga. Det enda man egentligen vet om henne är att hon är äktenskapets och svågerlagets gudinna, samt att hon är hustru till åskguden Tor.

Skade – jaktens och vinterns gudinna

Skade är en jätte och tillika jaktens och vinterns gudinna. Hon förknippas med skidåkning, vinter, berg samt jakt med pil och båge. Hon är dotter till jätten Tjatse och blev alltså accepterad av gudarna i Asgård trots det faktum att även hon själv är en jätte. Detta efter att hon gift sig med havsguden Njord.

Äktenskapet mellan Skade och Njord blev dock ingen framgångssaga. Njord ville leva sitt liv vid havet medan Skade ville bo bland bergen. De kom överens om att spendera nio nätter åt gången på respektive plats, men detta arrangemang höll inte i längden. De skiljde sig istället och började leva sina egna liv på olika håll.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke