Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Växter för välmående

0

Depression och ångest är två tillstånd som står i vägen för många människors välmående. Ångest kan definieras av en känsla av oro. Denna känsla kan variera från lindrig (fjärilar i magen) till allvarlig oro och panik. Symptom på ångest inkluderar ökad hjärtrytm, bröstspänningar, värmevallningar, tvångstankar och tvångsmässigt beteende. vissa människor upplever även panikattacker. Hög eller långvarig konsumtion av alkohol, cannabis, amfetamin eller lugnande medel kan leda till att man utvecklar ångest. Fobier och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är sjukdomstillstånd som är kopplade till ångest.

Depression är ett känslomässigt tillstånd som kännetecknas av en känsla av otillräcklighet och hopplöshet. Tillståndet kan klassificeras som neurotiskt eller psykotiskt. En deprimerad person kan känna sig lättretlig, överväldigad och obeslutsam under en längre tidsperiod. Detta kan utmynna i illamående, trötthet, utmattning, sömnsvårigheter och sämre aptit. Depression orsakas inte av sömnbesvär, men otillräcklig sömn kan leda till att detta tillstånd utvecklas. Sömnproblem kan i sig orsakas av medicinska sjukdomstillstånd eller personliga problem som ytterligare kan förvärra depressionen.

Omkring 10 procent av alla svenskar lider av depression och 30 procent lider av sömnrelaterade besvär. Som tur är kan vissa växter främja vårt välmående. Här berättar vi om några av dessa:

Vänderot

Denna ört förskrivs ofta som ett icke-beroendeframkallande alternativ till diazepam. Alla delar av denna växt, särskilt roten, innehåller kemiska ämnen som lugnar det centrala nervsystemet. Rekommenderad användning av vänderot är att konsumera en tinktur eller ett extrakt av roten – en halv till en tesked om dagen. Du bör endast använda denna behandling i 2-3 veckor åt gången, för att sedan ha ett avbrott i flera veckor. 95 procent av de som konsumerar vänderot upplever att de får en djup och utvilande sömn, medan 5 procent upplever motsatt effekt.

Johannesört

Johannesört är en ört som på senare år har blivit väldigt populär som ett naturläkemedel mot depression och ångest. I Tyskland säljer denna ört hela fem gånger (!) bättre än Prozac, vilket är ett receptbelagt läkemedel mot ångest och depression. Johannesört verkar genom att optimera nivåerna av vissa neurotransmittorer i kroppen, i synnerhet serotonin. Detta resulterar i ett mer balanserat känslomässigt tillstånd. Rekommenderad användning av denna ört är en halv till en tesked per kopp kokande vatten, tre gånger per dag. Samma gäller om du tar den som en tinktur. Du bör inte använda johannesört samtidigt som du tar antidepressiva läkemedel, blodförtunnande medel eller p-piller.

Kamomill

Kamomill är förmodligen den ört som används allra flitigast för att stilla såväl sinne som kropp. Kamomillte är välkänt för sin avslappnande effekt. Genom att ta ett te på kamomill innan läggdags kan du främja en djupare sömn. En enda kopp kamomillte kan vara en väldigt effektiv behandling mot ångest och stress. Kamomill förbättrar dessutom matsmältningen, lugnar nervsystemet, främjar immunförsvaret och lindrar mensvärk.

CBD-olja

CBD-olja har förmågan att markant minska social ångest, vilket en studie på personer med en intensiv rädsla för att tala offentligt visade. När deltagarna gavs CBD-olja strax före sina tal kunde de framgångsrikt hålla tal och föreläsningar med ett större självförtroende och lugn. När CBD-olja tas i mindre doser på daglig basis, kan den även lindra depression.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke