Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Venus – Kärlekens gudinna

0

Venus – Kärlekens gudinna

Venus var kärlekens gudinna inom den romerska mytologin. Hon förknippades utöver kärleken även med skönhet och fertilitet. Därför är det inte särskilt märkligt att hon var en av de mest älskade och vördade gudinnorna i romarriket. Hon gick under flera olika namn såsom Venus Genetrix (det romerska folkets moder), Venus Victrix (den segerbringande) och Venus Felix (lyckobringaren).

Venus är den romerska motsvarigheten till Afrodite

I den romerska mytologin var Venus dotter till Jupiter och Dione. Hon anses ofta vara en romerska motsvarigheten till den grekiska gudinnan Afrodite. Det sas att hon var otroligt vacker, med ett gyllene hårsvall och en oemotståndlig charm. Dessa egenskaper gjorde henne till ett föremål för såväl gudars som människors åtrå.

Utöver att förknippas med kärlek förknippades Venus även med sexualiteten. Hon avbildades ofta naken eller halvnäck på konstverk och som skulpturer. Hon sägs för övrigt ha haft flertalet olika älskare, inklusive krigsguden Mars, människan Adonis och den trojanska fursten Anchises. Hon var passionerad och romantisk, och dessa karaktärsdrag gjorde henne till en populär figur inom den romerska kulturen. Man kallade ofta på henne genom olika ritualer och liknande.

Hon var även moderskapets och fertilitetens gudinna

Utöver att vara kärlekens och skönhetens gudinna förknippades Venus också med moderskapet och fertiliteten. Hon avbildades därför ofta tillsammans med ett barn. Dessutom sas hon kunna välsigna kvinnor med barn samt skydda dem i samband med barnafödandet.

Människor tillbad Venus genom hela det romerska riket och det uppfördes flertalet tempel i hennes ära. Templen uppfördes bland annat i städer såsom Rom, Pompeji och Tivoli. Dessutom firade man henne genom att arrangera festivaler som kantades av måltider, musik och dans. Venus var en gudinna som var populär inom alla olika samhällsskikt.

Venus dyker upp i flera olika litterära verk och andra konstverk

Än idag är Venus en figur som är väldigt populär och som förekommer inom populärkulturen, konsten och litteraturen. Man har även använt hennes namn för att namnsätta och beskriva allt från planeten Venus till skönhetsprodukter. Hennes avbild kan också ses i flertalet olika konstverk och skulpturer runt om i världen.

När det kommer till litteraturen har hon bland annat fått ge inspiration åt följande verk:

  • Venus och Adonis av William Shakespeare. Här berättare den kände författaren Shakespeare berättelsen om den romerska gudinnans obesvarade kärlek för den stilige Adonis.
  • Metamorfoser av Ovidius. Detta är en samling myter och legender från det forntida Rom. Här förekommer VEnus i flera av berättelserna, inklusive den om skulptören Pygmalion som förälskar sig i en av sina skapelser.
  • Aeneiden av Vergilius. I detta verk berättar författaren om den trojanska personen Aeneas som reste till Italien och blev det romerska folkets anfader.

Sammanfattning

Kort och gott är denna kärlekens gudinna en älskvärd och omtyckt romersk gudinna. Hon förknippas alltså med kärlek, skönhet och fertilitet. Hon sägs ha varit passionerad och romantisk och blev tack vare dessa egenskaper en viktig figur inom den romerska kulturen. Hennes avbild och berättelserna om henne har fortsatt att inspirera allt från artister till författare ända in i modern tid. Dessutom har hon kommit att bli en symbol som är synonym med skönhet, kärlek och det kvinnliga.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke