Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vilda hälsoörter

1

I många århundraden har vi samlat vilda hälsoörter från naturen och planterat dem i våra trädgårdar. I modern tid kan man säga att odlingen och användningen av dessa växter representerar ett mer hälsosamt och hållbart sätt att leva. Det är på något sätt skönt att veta att man inte skulle vara hjälplös om man själv tvingades stå för sin försörjning av medicinska substanser. Här finner du en lista på några av de fantastiska hälsoörter som du kan hitta i det vilda.

Björnbär

Björnbär inte bara goda utan buskarnas löv kan också användas mot diarré. De kan också användas för att rengöra munnen. Du kan till exempel göra ett te genom att låta vatten med löv i sjuda i cirka 5-10 minuter. Tillsätt antingen 75 gram färska löv eller 30 gram torkade löv i cirka 2,4 dl hett vatten. Du bör använda teet samma dag som du gör det. För att göra munskölj använder du samma dosering som för att göra te.

Maskros

Maskrosen har medicinska egenskaper som gör att en lösning innehållandes denna ört kan behandla diverse åkommor kopplade till levern och galla. Maskrosen kan också stimulera matsmältningen. För att ta fram en läkande lösning blandar du en tesked torkad maskrosrot med cirka 2,4 dl hett vatten.

En tinktur gjord på maskrosroten kan du ta tre gånger om dagen. Vissa experter rekommenderar alkoholbaserad tinktur eftersom rotens bittra beståndsdelar löser sig bättre i alkohol. Genom att ta en till två teskedar torkade löv och tillsätta dessa i 2,4 dl hett vatten kan du få en urindrivande och aptitstimulerande lösning som du med fördel kan dricka upp till tre gånger per dag.

Fläderbär

När fläderbär används på huden kan den på ett effektivt sätt behandla sårskador. I flera länder tas fläder oralt för att  behandlas sjukdomstillstånd i andningsvägarna såsom influensa och förkylning. Det finns också vissa bevis för att de kemikalier som finns i fläderblomman och dess bär kan minska svullnaden i slemhinnor såsom bihålorna, och att flädern hjälper till att lindra nästäppa.

Flädern kan också ha antiinflammatoriska egenskaper samt motverka virus och cancer. Att dosera denna hälsoört är väldigt enkelt, allt du behöver göra är att äta sylt eller dricka vin som är gjord på fläderbär. Det är dock värt att känna till att råa fläderbär är milt giftiga, och att de kan interagera med vissa läkemedel såsom diuretika, kemoterapi, diabetesmedicin, laxermedel, teofyllin och andra läkemedel som påverkar immunförsvaret.

Björk

Björkbarken kan användas som ett smärtstillande medel om det innehåller tillräckligt höga halter av salicylater. Såväl barken som bladen kan användas till att göra ett välsmakande te. Det du bör känna till om denna hälsoört är att doser som är högre än de rekommenderade kan ge upphov till magbesvär, illamående eller tinnitus.

Om du upplever någon av ovanstående biverkningar ska du sluta ta örten. Den rekommenderade dosen av salicin är mellan 6 och 120 mg om dagen. Nyare studier på området visar dock att ett högre intag på uppemot 240 mg per dag kan vara ännu mer effektivt för att lindra smärta.

För att göra ett te på björk tar du en fjärdedel till en halv tesked bark (cirka 1 till 2 gram) och 2 dl vatten, och låter det hela koka i tio minuter. Du kan dricka teet upp till fem gånger om dagen.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Charlott Karlsson den

    Vill inte vara ensam längre

Lämna en tanke